Димитър Дъбов: Има и други турски дипломати, които си позволяват повече, отколкото би трябвало

OFFNews - Бургас 22 февруари 2016 в 12:05 4382 5

Димитър Дъбов

Турският аташе в бургаското консулство Угур Емироглу се е занимавал с дейности, далечни от разрешените му, коментира депутатът от БСП – Лява България Димитър Дъбов. Още преди повече от месец той отправи питане до външния ни министър относно работата на дипломата, чиито правомощия са ограничени в социалната и административната сфера.

Народният представител се обръща към министерството с въпроси, след като е получавал информация за Емироглу от няколко области, основно в североизточна България и пояснява, че консулството в черноморския град покрива територия от Русе до Бургас.

Той не е професионален дипломат, от около година е дипломат, преди това е работел като мюфтия в един от големите квартали на Бурса. И че той се занимава с религиозни въпроси. Непрекъснато контактува, обработва мюфтии, имами. Много активен беше преди конференцията за избор на главен мюфтия. Не само в бургаска област, в търговищка, разградска, шуменска, силистренска, добричка, варненска. Започна да провежда и разговори с политически лица от една партия, която имаше кадрови въпроси да решава в същия този период“, коментира Дъбов.

Социалистът решава да отправи питане до външния министър, защото това надхвърля правомощията на дипломата. Димитър Дъбов пояснява, че не мисли, че само неговият въпрос е причината Емироглу да бъде изгонен от страната ни, предполага, че министерството вече е имало подобна информация за неговата работа. Определя като разбираемо поведението на институцията относно отказа за официален коментар, както и евентуалното отзоваване на наш дипломат от Турция. Дъбов подчертава, че в питането си посочва и за други служители:

Във въпроса ми към външния министър ясно и точно казвам, че и той, и други хора, и от бургаското консулство, и от пловдивското, от където съм народен представител, и в София, в посолството, си позволяват повече, от колкото би трябвало“, пояснява Дъбов.

Депутатът добави, че се надява реакцията на компетентните органи у нас, до голяма степен, е достатъчна, за да „изтрезнеят някои по-горещи глави и да си вършат работата“, пояснявайки, че говори за дипломати, които превишават правата си.

За Емироглу пояснява, че за воаяжите му в североизточна България е наел и апартамент в Шумен. Сигналите към депутата са били, че се е опитвал да влияе за избора на главен мюфтия, по извършване на религиозните ритуали, за финансиране на училища за имами и други подобни дейности.

От турското консулство в Бургас отказаха коментар и препратиха за такъв към Министерството на външните работи у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!