България обяви за персона нон грата аташето на Турция в Бургас

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2016 в 12:36 13125 17

Турското посолство в София

България е обявила за персона нон грата Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас, съобщи "Фокус", като се позовава на дипломатически източник.

От Министерството на външните работи разпространиха съобщение до медиите, в което казват, че тази тема "няма да се коментира нито сега, нито в бъдеще".

Причината за това решение на българските власти за Емироглу била осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил мюфтия в Бурса, Трабзон, Дюнихане и Страсбург. 

Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2016 в 22:31

Да чесън , точно това твърдя . Нещо което лесно се обяснява в контекста на споровете относно робството .
Още след като завладяват Балканите османците се изтеглят и управляват васално , като васали са им местни аристократи ако мога така да ги нарека , или воеводи каквито са се наричали тогава . Те така и завладяват балканите , понеже тука не е имало единна държава . По това време точно идва в Европа от Крим , черната чума , и минава първо от тук , това е втората причина поради която не са се заселвали турци .От там на татък , ръководни позиции заемат главно местни хора , като потурчването е било стимулирано с няколко неща , ако си мюсюлманин , няма кръвен данък , ако си мюсюлманин можеш да заемаш високи постове и да се влееш така да се каже в елита им . Огромно количество от хора сменят вярата си и с времето забравят за произхода си .
И да има определени гени които могат да подскажат от какъв произход си , има лаборатории и в София , правени са много такива генетични карти на Европейските и периферните народи , и българите сме притежатели основно на три типа гени и още няколко в по малък процент , и трите основни гена са черноморски , балкански гени , като основния антропологичен тип е понтийския . Другата част от гените ни са на типичните средиземноморски народи , нямаме почти никакви азиатски гени . Турците от друга страна са доста разнообразни и като картина не са близки с нас . Но принципно оригиналните турци са доста мургави , сами виждате , че сред днешните турци има по светлооки и от нас , което е вследствие на заварените народи които са покорили и асимилирали .
Все пак е записано , че когато идват турците във Византия като наемници , са 5000 семейства ...

21.02 2016 в 21:02

Всичко Мара втасала-само не се вчесала.Та и с това-всичко оправихме с нашите аташета та остана чуждите да оправим.Сигурна съм в преувеличения,изопачения, тенденциозност и продължение на антитурското напоследък, което е просто крещящо грозно и ужасно вредно и особено за употребяващите го.И това, че уж Ердоган директно замесен е вече пълен и налудничав абсурд!Той, Ердоган, си няма друга работа и грижи та остана с нас да се занимава, нали?Хей, хора, имаме добри психотерапевти.Всичко това е трагикомично.Турците са вярващи, не са като българите само да влизат в църква и като излязат от църква-пак безБожия.Турците се молят, но не радикален ислям и ислямизъм, а обикновен, класически и неопасен ислям както е по света.Няма радикален.И се връзвате на комуняшките въдици да ви се смеят комунягите, че мразите некомутнистическа и наш партньор в НАТО Турция.

21.02 2016 в 20:59

Всичко Мара втасала-само не се вчесала.Та и с това-всичко оправихме с нашите аташета та остана чуждите да оправим.Сигурна съм в преувеличения,изопачения, тенденциозност и продължение на антитурското напоследък, което е просто крещящо грозно и ужасно вредно и особено за употребяващите го.И това, че уж Ердоган директно замесен е вече пълен и налудничав абсурд!Той, Ердоган, си няма друга работа и грижи та остана с нас да се занимава, нали?Хей, хора, имаме добри психотерапевти.Всичко това е трагикомично.Турците са вярващи, не са като българите само да влизат в църква и като излязат от църква-пак безБожия.Турците се молят, но не радикален ислям и ислямизъм, а обикновен, класически и неопасен ислям както е по света.Няма радикален.И се връзвате на комуняшките въдици да ви се смеят комунягите, че мразите некомутнистическа и наш партньор в НАТО Турция.

21.02 2016 в 20:04

ЗАЩО ИМА СНИМКА НА ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ?
АКО ТО Е В АПАРТАМЕНТ,ТО Г.КОНСУЛСТВО В БУРГАС Е В ХУБАВА КЪЩА ДО МОРСКАТА ГРАДИНА.
КОЙ НЕ ЗНАЕ,ЧЕ ТАМ ТУРЦИТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ТОВА В АЙТОСКИЯ БАЛКАН.САМО В ДЖАМИИТЕ СЪБИРАТ НАСЕЛЕНИЕТО И ГО ОБРАБОТВАТ.
БУРГАС Е НА ОКОЛО 90 КМ.ОТ ТУРЦИЯ.
А КАКВО ОЗНАЧАВА ОТВЕТНО ЗА БЪЛГАРСКОТО АТАШЕ В ТУРЦИЯ-ДА НЕ БИ ДА Е ХРИСТИЯНИЗИРАТ ТУРЦИТЕ?
ТУРЦИЯ Е АГРЕСОР!
АТАТЮРК РАЗВИВАШЕ ТУРЦИЯ КАТО СВЕТСКА ДЪРЖАВА,А ТОЯ ЕРДОГАН СТРОИ САМО ДЖАМИИ И ДУХОВНИ УЧИЛИЩА!

21.02 2016 в 18:15

"български ген"? sk, днес на света има над 200 държави. Смяташ ли, че жителите на всяка имат собствени гени? Тая работа не изглежда да е съвсем ясна.

21.02 2016 в 17:55

Голям песимист съм за турското потекло на българските мюсюлмани. След освобождението не им е било лесно на етническите турци и доста са напуснали още след войната. Оголва се голяма територия и дори българското правителство е раздавало земя на христиански заселници. Много вероятно е останалото мюсюлманско население да е било с предимно български ген. Да не се бърка с турчеещите се цигани напоследък. Голям грях е на комунистическите служби, че превърнаха мюсюлманското население в протурско и го използваха като жив щит, за да се спасят от възмездие.

21.02 2016 в 17:08

Ти си с турско потекло, курво вмирисана!

21.02 2016 в 16:50

Victimized, не разбрах, твърдиш, че нямат турско потекло или, че трябва да ги лъжем, че нямат?

21.02 2016 в 16:45

ДПС наистина никога не е била българска партия. Създадена е от ДС по разпореждане на КГБ за разделяне на българския народ. Щото аташето от миналата седмица ходи по джамиите. Ама путурутко не иска да имаме газови отношения с Турция и ще направи и невъзможното да ни смрази.

21.02 2016 в 16:23

Двете групи са си българи , не руснаци или турци , за да бъдат контролирани от който и да е .
Това което казах , се отнася до обикновените хора чийто мозъци бяха промивани с години , разделението няма да бъде равномерно , както беше и с предишните отцепници .
Истината е , че ако ДПС наистина беше българска партия , щеше да покаже на избирателите си , че те фактически на са граждани на Турция , и това , че са мюсюлмани не означава , че са потомствени турци . Понеже , ако тези хора и повечето от българите като цяло , бяха малко по образовани , и ако историята ни и учебниците ни не бяха толкова силно манипулирани , нещата можеха да стоят по малко по различен начин .
Никой не обръща внимание , на това , че за да можеш да контролираш един народ , е хубаво да контролираш това което знае за миналото си , понеже така всеки един човек се самоопределя .
Един прост пример с историята и това как тя може да бъде променяна според политическите зависимости ..
Преди световните войни историографията ни не е била на много добро ниво , и са се позовавали на изследователи като Раковски ( малко познат у нас с тази си дейност ) и сме имали чувството , че българите по дефиниция са трако/скитски народи , европейци по кръв и индоевропейци по език , със доста малко славянски ген , имайки предвид , че русите и синеоки хора не са голям процент за това и не сме били в черния списък на Хитлер (по голямата част от книгата му се говори против славяните , евреите са споменавани много малко ) .
След комунистическия преврат , историята придобива много по различен привкус , ставаме морета от славяни , докато българите са били малко и са се претопили , ама пък запазили името си , а траките са вече романизирани и реално са били малко . Така ставаме пълноправни славяни и можем гордо да седим до Москва .
И след падането на комунизма , историята ни реално няма никакъв облик и никакъв характер . Различните историци и археолози поддържат различни теории , и според зависи кой управлява , се правят "модерни" промени в учебниците .
Тези неща е нужно да се забелязват , понеже показват реалната власт и реалната цел на тези които "пишат историята " днес .