След 6-часов дебат днес: Депутатите ще влизат със зелен сертификат, сами ще си плащат тестовете

Йорданка Веселинова Последна промяна на 07 януари 2022 в 16:33 5759 1

Снимка parliament.bg

След един месец спорове, две отхвърлени предложения, няколко закани за бунт и близо 6-часов дебат днес зеленият сертификат за депутатите вече е факт. Депутатите приеха предложението на "Продължаваме промяната" със 157 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

Народните представители от Има такъв народ и "Възраждане" не гласуваха предложението, макар че участваха в дебата. "За" гласуваха всички останали парламентарни групи.

В крайна сметка в сградата на Народното събрание достъпът ще е със зелен сертификат, а депутатите без такъв ще трябва да плащат сами бързите си тестове.

След вчерашното извънредно заседание на правна комисия, която даде зелена светлина на проекторешението, зеленият сертификат отново се върна в пленарна зала. Спор обаче възникна още при обсъждането на дневния ред, който трябваше да бъде променен и да бъде добавена точката за гласуването на предложението. Очаквано основните противници бяха "Възраждане". Въпреки това дневният ред бе приет, а темата за зеления сертификат бе основна и по време на парламентарния контрол, когато Костадин Костадинов не пропусна да заплаши депутатите, че ако оставят зеления сертификат, ще получат протести и "бял автобус".

Как ще влизат депутатите?

Според предложението на "Продължаваме промяната" тестовете на администрацията, служителите на парламентарните комисии и сътрудниците на парламентарните групи, както и на журналистите в НС ще се плащат от бюджета на НС, а народните представители сами ще си ги плащат. 

В първоначалното предложение беше заложено и тестовете на сътрудниците на депутатите да са безплатни. Ива Митева поиска те сами да си ги плащат, като това се прие с редакционно предложение на Стою Стоев от ПП.

Отворен стои въпросът дали ще бъдат връщани депутатите, които не са ваксинирани и откажат да бъдат тествани.

Зеленият сертификат за депутатите ще важи в условията на обявена извънредна епидемична обстановка от 24 януари 2022 г.

Призиви за граждански бунтове, люцерна и размяна на обвинения

Днешният дебат за въвеждането на сертификата беше открит от Елена Гунчева от "Възраждане", която освен характерните за партията ѝ апокалиптични сценарии и конспиративни теории, заплаши народните представители с граждански бунтове. Това ѝ изказване беше контрирано от председателя на здравната комисия Антон Тонев от ПП, Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и от Александър Симидчиев от ДБ, които заявиха, че политическото говорене не може да бъде за сметка на здравето на хората. Те бяха категорични, че дебат за ваксините изобщо не може да има, защото те спасяват животи.

Гунчева каза още, че предложението не може да бъде изобщо гласувано, тъй като докладът на здравната комисия бил невалиден. Причината - групата на "Възраждане" не е присъствала на заседанието, което според тях е свикано в разрез с правилника и с цел предложението за сертификата да бъде прокарано лесно.

Андрей Чорбанов (ИТН) пък заяви, че от сертификата няма смисъл, защото "Омикрон гази ваксинираните като глиган люцерна". 

Д-р Симидчиев направи анализ защо парламентът е рисково място, за което трябва да бъде въведен сертификат. Той заяви, че броят на заразените продължава да се увеличава, очаква се Омикрон да стане доминантен вариант, което допълнително ще увеличи заболеваемостта. Депутатът изтъкна още, че народните представители са особено рискови, защото пътуват, срещат се с избиратели и работят на място с други над 200 души.

По време на дебата се възроди и позабравената битка между ГЕРБ и БСП. Тя започна заради изказването на Явор Божанков от БСП, който заяви, че парламентарната му група ще подкрепи предложението. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС обвини левицата в непоследователност и припомни, че именно БСП е отричала съществуването на вируса около 3 март 2021 г. Тогава БСП обвини ГЕРБ, че се опитва да блокира честванията за 3-ти март чрез противоепидемичните мерки.

Ангелов припомни и публикация против носенето на маски, която по думите му е споделена от Божанков. Депутатът заяви, че над снимката е имал обяснение за конспиративните теории, циркулиращи в социалните мрежи. Костадин Ангелов обаче извади принтиран лист с публикацията на колегата си от БСП и заяви, че над нея няма каквото и да било обяснение. След това депутатът от ГЕРБ подари листа на Божанков.

Стопкадър, parliament.bg

След почти шестчасов дебат започна и гласуването по предложенията, в което не участваха депутатите от ГЕРБ-СДС и ИТН. Освен това депутатите подкрепиха повтарящи се или противоречащи си предложения, което доведе до нова серия размяна на обвинения и прегласувания. В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ИТН.

Ива Митева от ИТН направи редица редакционни предложения, изтъквайки недостатъците на проекторешението на "Продължаваме промяната". Тя поиска депутатите сами да си плащат тестовете, те да не влизат с предимство, както и резултатите от тестовете да не се съхраняват в НС. Тя обясни още, че за срока до 24 януари е трудно да се проведе обществена поръчка и да бъдат доставени бързи антигенни тестове. Тази теза бе подкрепена и от Десислава Атанасова, която също заяви, че проекторешението на ПП не е безупречно. 

След още спорове и кратка почивка вносителят на предложението Андрей Гюров призова депутатите да проявят отговорност и да дадат пример. Ива Митева пък призова, че щом ще се дава пример, то следва всички да си плащат тестовете.

Асен Балтов от ГЕРБ-СДС изтъкна, че в предложението има и проблеми от здравна гледна точка. Той поиска да бъде конкретизирано какво означава терминът "завършен ваксинационен курс", особено предвид очакваната промяна на валидността на сертификатите в ЕС (очаква се ЕК да поиска сертификатите да са валидни само за хората, ваксинирали се и с бустерна доза). Той заяви още, че се очаква да се промени и валидността на тестовете, а пък тестът за антитела бил "измишльотина на Кацаров", която следва да бъде отменена. Предложението му не беше прието. Имаше и предложение на Ива Митева тестовете да са безплатни само за журналистите. То също не беше прието.

Беше прието обаче предложението на Ива Митева народните представители да не минават с предимство, ако се образува опашка за бързи тестове.

Христо Гаджев от ГЕРБ поиска, щом тестовете за администрацията ще се плащат от бюджета, то тестовете за бизнеса да се плащат от Министерството на здравеопазването. Той предложи още неваксинираните депутати да не могат да минават с предимство в НС. Предложението не беше прието.

Десислава Атанасова предложи решението да не се прилага от 24 януари, а от следващия понеделник - 10 януари.

Трудният път на зеления сертификат в НС

Темата за задължителен зелен сертификат за народните представители се появи още преди излъчването на правителство - по време на консултациите за съставянето на кабинет при президента Радев. Тогава, няколко седмици след въвеждането на документа в страната, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС е ваксинирана и обяви, че ще предложат въвеждането на зелен сертификат за достъп до пленарната зала

Това ѝ предложение предизвика спор първо в социалните мрежи, а след това и на председателския съвет, който реши да не въвежда изискването. Ден по-късно Атанасова призова за въвеждане на сертификата за всички, включително и за народните представители, или за отпадането му в страната

Два дни по-късно - на 9 декември, последва нов опит за въвеждането на зеления сертификат, който се провали заради продължителните спорове, поради които на депутатите не им достигна време за гласуване.

На следващия ден депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС. Аргументът на "Възраждане" беше, че така останалите партии се опитват да ги изхвърлят от зала, докато останалите депутати заявиха, че сертификат трябва да има. Управляващата коалиция обаче не подкрепи предложението, защото то би направило възможно депутатите да отсъстват от работа за неограничен период от време.

Втори опит за въвеждането му направиха от ДБ с внасянето на по-детайлен проект за решение. Обидените депутати от ГЕРБ-СДС пък внесоха контрапредложение - отпадането на документа за всички граждани.

В края на годината лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заплаши депутатите, че ако въведат сертификата, то симпатизантите на партията му ще нахлуят в Народното събрание.

След празниците темата отново разбуни духовете в парламента. Преди първото заседание на НС ДБ оттегли предложението си за преработване. По-късно вместо коригирано предложение от ДБ беше внесено изцяло ново от ПП. Веднага след това предложението влезе в здравна комисия, където бе гласувано и в правна, където не успя да влезе дори в дневния ред. На следващия ден обаче бе свикано ново извънредно заседание на комисията, която окончателно даде зелена светлина на предложението. Така след повече от месец най-сетне започна въвеждането му и за депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2095

1

pisnamiotmutri

07.01 2022 в 19:20

България е световен лидер по смърт, лидер по корупция в ЕС, а тези цял ден губят за да се реши как ще влизат. Няма такава гавра!!!