Заков опроверга новината, че гръцки военни подсилват армията ни

Можем да изпратим боеприпаси, каси и бронежилетки на Украйна, стана ясно от думите на министъра на отбраната

OFFNews 03 април 2022 в 20:55 2673 1

Снимка БТА

Драгомир Заков, министър на отбраната

Гръцки военни преминават през България, но няма да разполагат у нас зенитни ракетни комплекси, стана ясно от интервю на министъра на отбраната Драгомир Заков за bTV. Така Заков опроверга тиражираната от гръцкия вестник "Катимерини" информация, че Гърция е започнала да разполага лека противовъздушна артилерия у нас.

Той коментира и актуалната тема дали България да предостави оръжие на Украйна и какъв тип да е то.

В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не може да кажа, че страна жертва не трябва да бъде защитена, коментира той в отговор на въпрос как би посъветвал да гласуват депутатите от „Продължаваме промяната“ относно предоставянето на военна помощ. Очаква се следващата седмица парламентът да гласува предложението на „Демократична България“ страната ни да изпрати и военна помощ на Киев.

В същото време Заков повтори тезата си, че България не разполага с оръжията, от които Украйна има нужда. По думите му в момента страната ни може да изпрати само годни боеприпаси.

„България не може да предостави този особен вид оборудване, от което има необходимост Украйна, например самолети и противовъздушни системи и т.н. Става дума за много специфично оборудване. Това специфично оборудване ние не можем да го предоставим“, каза министърът.

Вече обаче е задействана процедура за изпращане на бронежилетки и каски.

Заков уточни, че до момента никой не е искал неговото становище по въпроса. Той напомни, че сме парламентарна република и подобно решение се взема от народните представители.

Според него подобен дебат в парламента е малко закъснял.

В момента България може да пази въздушното си пространство с помощта на своите съюзници, категоричен е военният министър.

Първите самолети от поръчаните от САЩ изтребители F-16 ще пристигнат у нас в първото тримесечие на 2025 г., обяви още той. По негова информация сме платили всичко по тази сделка, но обезщетение за забавянето на доставките няма да има.

„Компенсация може да има в случай на неизпълнение на договора. В случая се касае за форсмажор“, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови