Вучков ще отговаря пред НС за откраднатите тефтери на Филип Златанов

OFFNews 14 ноември 2014 в 08:18 2339 0

Вътрешният министър Веселин Вучков ще отговаря пред депутатите днес за откраднатите тефтери на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на интереси Филип Златанов.

Вучков ще отговаря по време на парламентарния контрол на въпрос на Магдалена Ташева.

Двата тефтера били откраднати на 5 ноември от автомобила на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза. Бенчев отивал в следствието, за да върне тефтерите. Слязъл, по думите му, по малка нужда, когато от колата била открадната кожената му чанта с тефтерите, документи и 180 лева.

По-късно Бенчев заяви, че кражбата станала случайно.

Справка в данните на Комисията по досиетата показа, че вещото лице е било щатен служител на Шесто управление на Държавна сигурност. Той става инспектор през октомври 1983 г., от 1985 г. е преназначен за зам.-началник на отделение. От 2006 г. Бенчев е началник на сектор в МВР.

От тефтерите излязоха скандални "указания" какво да бъде поведението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) спрямо политически и обществени личности. Едно от най-често срещаните съкращения в тефтера на Златанов е на името И.Ф., до което той често се е допитвал.

Така например Златанов е записал в тефтера си: "Е.Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)". В посочения срок, през април, след като е забавила близо с една година произнасянето си, КПУКИ обявява, че депутатът от ГЕРБ Емил Димитров е в конфликт на интереси. Малко преди това той вече е дал публичност на търканията си с Искра Фидосова и Цветан Цветанов.

Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък.

„Ще проверяваме в публичните регистри всички решения. Ще съпоставим с всички други доказателства, както и свидетелските показания, които имаме по делото. Ще бъдат разпитани всички лица, които са споменати в тефтера“, каза Борислав Сарафов.

Ето и част от останалите записки в тефтера на Златанов:

"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ”.

Румен Арнаудов да се оправи;

Ап. Ап. не е човек на ИФ;

На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) – 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.11.2012 г. – списъка е при ИФ;

Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет;

Гугушева – готова за прекратяване;

Да се изкарат хората от улиците – 19.02;

ДКЕВР – бързо!!!;

Е. Димитров – стоп;

Е. Димитров – не се бърза за цигарите;

Вяра Петрова -

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!