"Воля" иска оставката на Каракачанов заради разходите за въоръжаване

OFFNews 06 юни 2018 в 12:53 2599 2

Парламентарната група "Воля" поиска оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов заради проектите за модернизация на армията. 

От партията на Веселин Марешки обявиха, че искат Каракачанов да напусне поста си заради "неспазване на приоритетите на българското общество". 

"Утре в дневния ред ще разглеждаме сделката за покупката на скъпи бойни самолети. Очевидно някой много бърза", каза той и призова депутатите да се обърнат към съвестта си и да не подкрепятпроектите за модернизация.

От "Воля" минлата седмица внесоха и прокторешение за налагане на мораториум върху проектите. Марешки за пореден път обяви, че това е грабеж, а парите, вместо за нова бойна техника, могат да отидат за пенсии, образование и здравеопазване.

Марешки отново потвъдри, че има идея за референдум за излизане на България от НАТО. Хрумването на Марешки обаче не срещна одобрение от останалите партии в парламента. Пред предложението му има и друга пречка - според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт допитване по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, може да се произвежда само преди тяхната ратификация. Парламентът ратифицира договора за НАТО още през 2004 година.

Днес Марешки обясни дори, че е възможно да помисли за иницииране на и референдум за членството на страната в ЕС. "В този вид съюзът не работи и трябва да бъде реформиран", каза лидерът на Воля, но не пожела да отговори как би гласувал на подобен референдум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!