ВМРО подкрепя инициативния комитет за запазване на 3 март

Тази дата олицетворява копнежа и стремежа за осъществяване на националния идеал. Тя дава надежда и сили, заявиха от партията

OFFNews 04 септември 2023 в 17:03 1947 3

Съпредседателите Искрен Веселинов, Ангел Джамбазки и Александър Сиди

Снимка ВМРО/Архив

Съпредседателите Искрен Веселинов, Ангел Джамбазки и Александър Сиди

ВМРО-Българско национално движение подкрепя инициативния комитет за запазване на 3 март като национален празник, съобщиха от пресцентъра на партията.

По-рано днес инициативен комитет от политици, общественици, журналисти и спортисти официално започнаха подписка за провеждането на референдум за 3 март. Сред членовете на комитета са евродепутатът Петър Витанов, историкът проф. Искра Баева, бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев и журналистът Явор Дачков. 

Ето какво заявиха от пресцентъра на ВМРО:

"За нас от ВМРО 3 март е възраждането на борбата на българския народ за национално единение. Тази дата олицетворява копнежа и стремежа за осъществяване на националния идеал, а именно – Санстефанска България. Това е дата, която дава надежда и сили за продължилите и след Руско-турската освободителна война, битки за събиране на етническите българи в една държава. Държава, която обединява Мизия, Тракия и Македония в пълните и исторически справедливи етнически граници.

Този именно идеал става и моторът за най-голямата битка, която най-много доближава България до нашата национална пълнота - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Това е кулминацията на всички въоръжени и дипломатически битки, водени през годините, за възстановяването на реалните географски граници и на величието на Симеонова България.

Посягането от страна на ПП-ДБ на исторически неоспоримия факт на договора от Сан Стефано и принизяването му на полето на геополитическата реторика „Изток-Запад“ е национално предателство."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

3

Читателка

04.09 2023 в 22:26

Срам!! Срам!! Срам!!! Това движение, имайки претенции да радее за македонската кауза са освобождение май е полумило тотална амнезия!! И детенце от 5 клас ще припомни на дърдоркото-евродепутат, че Македония е получила свободата си на 5 октомври 1912 година!! Македония не е освободена на 3 март!! На 3 март никой не е получил свободата си, а статут на "трибутарно княжество"!! Трибути са плащали частите на Британската империя, колониите й. Който не вярва да отиде в Уиндзор за да види как там стоят короните, скиптърите и печатите на главите на държавите, които са включени в тази империя и са плащали данъци на кралството Британия!! За какво единение става въпрос?? Точно РуZия ни е разделила като е допуснала разкъсването на територията от страх да не би на Балканите да се появи силна централизирана държава, която да й попречи на мераците за проливите. 3 март не е обединяваща, а разделяща дата!! Отвори си очите, Българино!!!

1236

2

БотоксПутю

04.09 2023 в 21:03

Де го Волен Сидеров и другия мушморок (забравих му името) от "патриотичното" трио?

89

1

bat.galin

04.09 2023 в 20:31

тва малкото гейче откъде изпълзя ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!