Влизането в парламента - само срещу зелен сертификат или отрицателен тест от утре

Депутатите ще могат да направят проверка за състоянието си в два пункта, но ще платят от джоба си

OFFNews 23 януари 2022 в 16:23 3450 2

Зелен сертификат за имунизация срещу COVID-19 или валиден антигенен/PCR тест с отрицателен резултат се въвежда от утре за достъп до сградите на Народното събрание, напомнят от парламента. Целта на мярката е да се осигури по-добър контрол и превенция на разпространението на инфекцията.

След 6-часов разгорещен дебат депутатите гласуваха за въвеждането на по-строги мерки на 7 януари. Те мотивираха решението си с изравняване на условията с останалите граждани на страната, които влизат на редица обществени места с валиден сертификат или документ за преболедуване. Изискването ще важи както за народните представители, така и за служителите в НС, журналистите и гостите на парламента.

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради. В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата за своя сметка. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

Не се предвиждат допълнителни правила за достъп до сградите на парламента извън предвидените в решението от 7 януари. 

Изискването предизвика недоволство сред депутатите антиваксъри и цветисти реплики за ползите от сертификата. "Възраждане" дори организира протест, който за малко се размина без пострадали след щурма на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови