Витанов: Ако някой в БСП мисли да прави замаскирана коалиция с ГЕРБ, Позитано ще му се стори тесен

OFFNews 28 ноември 2022 в 11:13 2774 2

Петър Витанов

Снимка Пресофис на Петър Витанов

Витанов обясни и мотивите си да гласува против резолюцията на Европейския парламент, която обяви Русия за „спонсор на тероризма“

Дискусиите в Народното събрание са много далече от реалните проблеми на българското общество. Нещо повече, те отблъскват и малкото хора, ангажирани с политическия процес или вълнуващи се от политика.

Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по БНТ.

„Темата за флашките е меко казано несъстоятелна. Проявите на ръководството на БСП приличат на опит да се търси оправдание за резултатите от изборите два месеца по-късно. Не мога да приема, че изборите са били фалшифицирани, за да бъдат подарени на ГЕРБ. Някои казват, че в Европа никъде не се гласува с машини, но в Европа няма и над десет процента невалидни бюлетини, нито купени гласове за по 20 евро“, заяви Витанов в отговор на въпрос за скандала с евентуални манипулации на машинния вот.

Попитан как вижда диалога между партиите в сегашната обстановка, Витанов обяви за недопустимо евентуално обединение на БСП с ГЕРБ. „В България години наред имахме борба с ГЕРБ. И ако някой в БСП си мисли, че с третия мандат може да направи замаскирана коалиция с ГЕРБ, „Позитано“ ще му се стори тесен“.

Социалистът коментира и последните развития по темата за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Оставам оптимист, защото засега част от най-лошите сценарии не са се сбъднали. Очакваше се декларация в нидерландския парламент, която трябваше да раздели България и Румъния. Явно сме успели да я осуетим. Каквото е трябвало да направим в европейските институции – Парламента и Комисията, е направено“.

Евродепутатът е убеден, че България е заслужила влизането си в Шенген по всички критерии. „Това беше потвърдено и от последната мисия, организирана от България и Румъния, с експерти от над 15 държави. Нещо повече, наши гранични полицаи загиват, за да пазят европейската граница. И ако някой вярва, че ситуацията с мигрантите тук е по-тежка, отколкото на Лесбос или Лампедуза, жестоко се лъже. Да, има проблем с наплива и точно това е причината от вътрешните граници ресурсът да бъде изтеглен към външните, за да бъде по-ефективен в опазването на границите на Съюза. Разбира се, че има нужда от още по-висока степен на европейска интеграция, когато на 250 км от границата ни се води война“.

Витанов обясни и мотивите си да гласува против резолюцията на Европейския парламент, която обяви Русия за „спонсор на тероризма“ и беше приета почти единодушно от европейските депутати през изминалата седмица.

„Всички знаем кой е агресорът и кой е нахлул в чужда суверенна територия. Когато определиш някой като терорист, обаче, това означава, че късаш всички възможности за мирни преговори. В самата декларация се настоява за ограничаване на всички дипломатически контакти. Да, ние смятаме, че Украйна трябва да възстанови своята териториална цялост. Това може да стане по два пътя – или по пътя на войната, или по пътя на преговорите. Според мен мирният път не бива да се пренебрегва, особено когато се правят плахи опити дори от страна на САЩ за водене на диалог с Русия. Трябва да се намери начин за постигане на дипломатическо решение и това би следвало да бъде ролята на ЕС. Защото ние предоставихме такава възможност на Турция, а и все пак ЕС е проект на мира“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

929

2

Diogen

28.11 2022 в 23:44

Позитано друго не може да отгледа освен промосковски боклуци. рублите на Путлер са впрегнати да работят за нео комунистите.
 
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието