Весела Лечева: Страхувам се от Васил Божков

13 г. очаквам смелост и доблест от мъжете, които оглавяваха правораздавателните институции

OFFNews 19 юли 2020 в 10:20 7671 4

"Страхувам се от Васил Божков, но повече се страхувам за бъдещето на нашите деца. Затова се опасявам, че тяхната енергия може да бъде опорочена. Изходът на този протест може да внесе в пакет с техните искания за оставки и чужд сценарий. Затова преди дни призовах партиите да кажат приемат ли тази подкрепа."

Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Весела Лечева пред бТВ.

Тя допълни, че иска да предпази младите хора на площада от това някой да не подмени техните очаквания и искания, "тъй като видях, че най-различни хора се присъединяват към този протест". "Безспорно има много политически партии и НПО, които подкрепят протеста. Но има и хора, които са със спорно минало, имат 18 обвинения, и смятам, че не трябва да се приема безкритично и безрезервно всяка една подкрепа. Не споменавам имена, защото всеки може да бъде с тези обвинения. Не става въпрос само за Васил Божков, а за хора, които не са олицетворение на идеала и примера. Логично е да се разграничим от тях", допълни Лечева.

Тя първо призна, че познава Васил Божков, но след кратно колебания допълни "...от медиите". "Той е далеч от моите представи за пример за подражание", допълни Весела Лечева. 

На въпрос дали обвиняемият бизнесмен стои зад покушението на съпруга й Манол Велев през 2007 г. Лечева обясни, че оставя на разследващите органи да установят истината. "13 г. очаквам този случай да бъде разплетен докрай. Тая някаква надежда, че може да се стигне докрай. Аз съм човек, който не раздава присъди, затова смятам, че специализираните органи трябва да докажат кой стои зад покушението", каза тя.

Весела Лечева не отговори на въпроса дали са се преплели интересите на Манол Велев и Васил Божков. Но посочи, че всеки един спор и конфликт не трябва да се разрешава с оръжие, защото това е първобитен начин да си решаваш въпросите. "Нормалният начин е разговорът. Отнемането на човешки живот е най-тежкото престъпление и то трябва да се наказва най-сурово", заяви депутатът.

Лечева не отговори пряко и на въпроса дали е живяла с чувство за вина, че опитът за убийство на съпруга й е заради работата й като председател на Комисията по младежта и спорта. "Не мога да се виня за позиции, които съм заемала, и които съм считала, че са в полза на държавния интерес. Обвинявала съм се за това, че някой друг може да посегне с отнемането на човешки живот. Обвинявала съм се, че не съм подозирала, че има такива хора с първобитни инстинкти. Никога не съм очаквала, че заради дадена позиция мога да предизвикам отнемането на човешки живот и то на човек, много близък до мен. Казвам това на младите хора, за да ги предпазя от този модел на бизнеса", допълни Лечева.

Тя очаквала да се бръкне дълбоко в случая вече 13 г., "очаквах доблест и смелост от мъжете, които оглавяваха правораздавателните институции". "Очакват го и тези млади хора на площада, които искат уредена държава и предвидимост", заключи зам.-председателя на депутатите социалисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

3

Toni2019

19.07 2020 в 15:31

Мен ме е страх от нещо по-голямо. В какво превърна народа сложения най-отгоре за пример прост човек Тиквата.

2100

2

гоуемио

19.07 2020 в 12:22

Като се страхуваш-свивай се! Божков не се страхуваше и затова Манол лежи с половин глава! Проблемите между мафиоти по цял свят се решават с олово, а не с приказки!

10372

1

elbarbudo

19.07 2020 в 11:01

и нито дума за вилата с басейна на манол велев и най-вече приключенията на длъжниците му в този басейн....

 
X

Да помогнем на украинските деца!