Възможни са дисциплинарни дела срещу ръководство на СГС

OFFNews 08 януари 2015 в 15:18 2534 1

ВСС ще проверява ръководство на Софийски градски съд

Ръководството на Софийския градски съд (СГС) ще бъде подложено на проверка. Около това мнение се обединиха членовете на Висшият съдебен съвет (ВСС) по време на извънредното заседание днес. В резултат е възможно да бъдат образувани и дисциплинарни дела.

Кадровиците разгледаха писмата на съдии от СГС и изслушаха техни представители, които посочиха проблемите в съда. Към съдиите се присъединиха и адвокати, които поискаха оставката на ръководството на СГС заради скандалите със случайното разпределение на делата.

"Тук няма значение дали съветът ще констатира, че има нарушение, дали ще образува дисциплинарни производства и прочие – това наистина е въпрос на елементарна чувствителност", каза пред журналисти съдия Весислава Иванова, цитирана от БГНЕС. Според нея всичко, което е изнесено от съдиите във ВСС, може да се провери. Очакванията на магистратите са този път ВСС ще реагира, защото има здравословен обществен натиск. 

Пред членовете на ВСС съдии от Градския съд говориха за проблемите, които срещат в работата си с ръководството. Един от проблемите е достъпът до кабинета на председателя на СГС Владимира Янева. Съдия от СГС разказа, че през последните две години в съдийския коридор и до председателския кабинет имат достъп лица, които не са съдии. Те посочиха и проблеми, свързани с командироването, за кадровата политика.

Безпрецедентното недоволство сред съдиите узбихна през декември заради съмненията за манипулиране на случайното разпределение на делата и злоупотребите в СГС, като чашата преля заради делото за несъстоятелност на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада".

Подобно недоволство в магистратските среди имаше и през 2011 година, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС. Една от причините за недоволството срещу нея беше, че тя е семеен приятел с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който по това време беше един от най-яростните критици на съдебната система. След избирането ѝ на поста няколко съдии напуснаха системата в знак на протест и несъгласие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови