Външно: Т.нар. референдуми и резултатите от тях в Украйна няма да бъдат признати

OFFNews 23 септември 2022 в 12:40 2723 1

Костадин Коджабашев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев

"Последните новини от Москва не са особено приятни, говорят за ескалация на напрежението и с ядрената риторика и така наречените референдуми, тези тревожни събития подсилват необходимостта от ясна и категорична подкрепа за суверенитета и целостта на Украйна. Обявената частична мобилизация и т. нар. референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожска области са пореден опит да бъде легитимирана инвазията на Русия в Украйна".

Това заяви зам.-министърът на външните работи и бивш посланик на България в Украйна Костадин Коджабашев на брифинг в МВнР в отговор на въпрос каква е позицията на външното министерство за решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация в Русия.

"В международен план т. нар. референдуми няма да бъдат признати", каза още Коджабашев. 

От думите му стана ясно, че се следи с особено внимание обстановката, като всички компетентни български институции са ангажирани с този процес. 

Коджабашев добави, че партньорите от ЕС и НАТО трябва да засилят подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Зам.-министърът не отговори какво се обсъжда в Седмия пакет санкции на ЕС към Русия.

Предстои правителството да изготви механизъм за прием на руски граждани, които биха потърсили статут у нас. След разговори с посланика ни в Москва е станало ясно, че към момента няма българи, които да са потърсили съдействие за прибиране към България.

Четири района на Украйна, намиращи се под руски контрол, се готвят да произведат референдуми за присъединяване към Русия. Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони.

Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Доказателство за това са плановете на войските на окупатора да обикалят по домовете на хората с урните, като в "комисията" ще има и въоръжени лица. Украйна и съюзниците ѝ дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите.

Гласуването в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, които представляват около 15 процента от украинската територия, се очаква да продължи няколко дни, от днес до вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

925

1

ешо

23.09 2022 в 13:13

зам министър се престраши да коментира путлер а гълъб и радев кога или чакат разрешение от лавров
 
X

Да помогнем на украинските деца!