Референдумът в окупираните територии в Украйна започна на фона на взривове

OFFNews 23 септември 2022 в 09:05 5646 2

Урните за референдума в Мелитопол

Снимка Telegram/metropoladmin

Урните за референдума в Мелитопол

Взрив избухна в центъра на Мелитопол в деня в който започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия на окупираните от нея райони в Украйна.

Пресслужбата на назначените от Русия власти в града потвърдиха за взрива, без да уточнява подробности. 

На този фон днес четири района на Украйна, намиращи се под руски контрол, се готвят да произведат референдуми за присъединяване към Русия, гласувания, които бяха масово осъдени на Запад като нелегитимни и прелюдия към анексирането им, отбелязва Ройтерс.

Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони, а произвеждането им е предизвикателство, което може още повече да изостри военния конфликт в Украйна. Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Доказателство за това са плановете на войските на окупатора да обикаля по домовете а хората с урните, като в "комисията" ще има и въоръжени лица. Украйна и съюзниците ѝ дадоха да се разбере, че няма да ги признаят. 

Гласуването в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които представляват около 15 процента от украинската територия, се очаква да продължи няколко дни, от днес до вторник.

Гласуването започна в 08:00 ч. тази сутрин в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и в Херсонска област и териториите под руски контрол в Запорожка област.

То ще продължи до 27 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови