БСП: Може Кристалина да е изгонена от ЕК или просто дезертира

OFFNews 16 декември 2016 в 13:11 3875 4

Снимка OFFNews

България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетенстността и паразитите във властта - каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин в декларация на БСП в парламента.

Според него моралният и политически кредит на управляващите е изчерпан. Това стана ясно от  Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. В нея се отбеляза, че България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетентността и паразитите във властта. Вигенин призова да спре безвремието, да се отиде на избори и народът да прецени кой ще управлява след това.

Депутатът от БСП припомни за фактите около действията на министър Митов относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН - двойна игра, некомпетентност, открит саботаж на Ирина Бокова и неравностойни сделки с националния интерес в полза на Кристалина Георгиева, увенчани с грандиозен провал.

Той добави, че днес отговорните за този провал обикалят медиите, лъжат, оправдават се с кого ли не, но не са способни да поемат с достойнство личната си отговорност. "Резултатът обаче е унижение на България, драстичен удар по нейния авторитет в ООН, доброволен отказ от присъствие в Съвета за сигурност на ООН в полза на чужда държава. За да лъсне и поредното службогонство с намеренията на министър Митов да предлага хора в Секретариата на ООН с тайни писма в последните дни от своя мандат. Ще отнеме години, преди страната ни да се възстанови от ударите, които понесе от собственото си правителство - премиер и външен министър", каза Вигенин. 

Депутатът попита управляващите за случващото се в Европейската комисия? Според него  днес България е поставена в унизителното положение да търси нов кандидат за еврокомисар, който да поеме някакъв ресор, защото Кристалина Георгиева е предпочела да дезертира, а може би е била изгонена от ключовата позиция, която заемаше и е предпочела да се върне от другата страна на океана.

Той  изрази надежда, че независимо от развитието на политическата ситуация, новата кандидатура ще бъде резултат от разговори и консултации между политическите сили, а не едностранно и силово наложена без дискусия от управляващите, както стана през 2014 г.

"Вчера и днес се провежда заседание на Европейския съвет, на което българската позиция отново се размина с очакванията на гражданите. След стотици милиони загуби за България, след очевидната липса на какъвто и да е пряк политически резултат, икономическите санкции срещу Руската федерация отново бяха продължени с шест месеца, а българският премиер отново "вдигна ръчичка", без да може да обясни защо, освен че големите началници Меркел и Оланд така са решили", каза бившият министър. 

Вигенин говори и за решенията от миналата седмица за всички назначения в посолствата за цялата 2017 година.

Според него са извършени далавери и грабеж от бюджета на стойност стотици хиляди лева, вероятно и повече, унижение, на което българската дипломатическа служба никога не е била подлагана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11480

5

Plagiat

16.12 2016 в 23:32

мдаааа....
от коментите до тук съм спокоен, че сме изклЮчителни европейци..

12182

1

sawall

16.12 2016 в 13:38

Според него моралният и политически кредит на управляващите е изчерпан. - Точно колкото и вашия, крадливи, мазни, корумпирани бюрократи от отминала епоха!