В защита на кабинета Йовчев засипа ГЕРБ със собствените им гафове

Елица Мартинова 10 февруари 2014 в 16:09 2383 14

Цветлин Йовчев

За да защити кабинета в дебата около вота на недоверие, вътрешният министър Цветлин Йовчев засипа ГЕРБ с гафове от управлението им в сферата на вътрешната сигурност. Именно провалът на кабинета "Орешарски" в политиката по вътрешната сигурност е темата на третия по ред вот на недоверие, който опозицията внесе в парламента. 

Атентата в Сарафово

От думите на вицепремиера стана ясно, че според него реакцията на властта след атентата в Бургас е била неадекватна.

"Часове след взрива в Сарафово не бе обезпечена сигурността на региона. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Часове след това нямаше комуникация между институциите. Няколко часа след взрива се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет. Стигна се дотам, че дори министърът на финансите беше на мястото, за да тъпче улики. Важен беше PR-ът, а не сигурността на хората. Беше ме срам за страната ми в този момент", каза Йовчев.

Наводнението в Бисер

По думите на Йовчев реакциите на управляващите след наводнението в Бисер също са били неуместни.

"Така и не се разбра чие е отговорността за спуканата стена. Кой не е стопанисвал язовира, кой и защо не е реагирал на сигналите. Но пък гледахме кадри как половината Министерски съвет - някои във водна екипировка, други се возят върху бронирана техника. Като ни гледат отстрани, изглеждаме като карикатури. Смеят ни се зад гърба", каза Йовчев.

Битовата престъпност

По думите на Йовчев битовата престъпност е сериозен проблем за България от години. Според вицепремиера част от цитираните в мотивите към вота на недоверие случаи датират от мандата на ГЕРБ.

Няма как някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило при неговото управление, обясни Йовчев.

Според Йовчев обвиненията за "ширещата се контрабанда" са "не особено конструктивна самокритика". По думите му, докато предшественикът му Цветанов неуморно е повтарял как ГЕРБ са "пречупили гръбнака на организираната престъпност", само за няколко месеца настоящият кабинет е разкрил три организирани престъпни групи и три лаборатории за синтетични наркотици.

Йовчев не подмина и критиките за действията на правителството за справяне с бежанския поток. Той бе категоричен, че заради липсата на конкретни мерки от страна на ГЕРБ държавата не е била подготвена за миграционния натиск. Той подчерта, че МВР е намалило драстично броя на лицата, влизащи незаконно в страната и е планирало дългосрочна стратегия за справяне с въпроса.

Йовчев представи доклади за свършеното в сектора, като заяви в заключение, че кабинетът "Орешарски" се справя много по-добре от предходното правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!