В защита на кабинета Йовчев засипа ГЕРБ със собствените им гафове

Елица Мартинова Последна промяна на 10 февруари 2014 в 16:09 1859 14

Цветлин Йовчев

За да защити кабинета в дебата около вота на недоверие, вътрешният министър Цветлин Йовчев засипа ГЕРБ с гафове от управлението им в сферата на вътрешната сигурност. Именно провалът на кабинета "Орешарски" в политиката по вътрешната сигурност е темата на третия по ред вот на недоверие, който опозицията внесе в парламента. 

Атентата в Сарафово

От думите на вицепремиера стана ясно, че според него реакцията на властта след атентата в Бургас е била неадекватна.

"Часове след взрива в Сарафово не бе обезпечена сигурността на региона. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Часове след това нямаше комуникация между институциите. Няколко часа след взрива се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет. Стигна се дотам, че дори министърът на финансите беше на мястото, за да тъпче улики. Важен беше PR-ът, а не сигурността на хората. Беше ме срам за страната ми в този момент", каза Йовчев.

Наводнението в Бисер

По думите на Йовчев реакциите на управляващите след наводнението в Бисер също са били неуместни.

"Така и не се разбра чие е отговорността за спуканата стена. Кой не е стопанисвал язовира, кой и защо не е реагирал на сигналите. Но пък гледахме кадри как половината Министерски съвет - някои във водна екипировка, други се возят върху бронирана техника. Като ни гледат отстрани, изглеждаме като карикатури. Смеят ни се зад гърба", каза Йовчев.

Битовата престъпност

По думите на Йовчев битовата престъпност е сериозен проблем за България от години. Според вицепремиера част от цитираните в мотивите към вота на недоверие случаи датират от мандата на ГЕРБ.

Няма как някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило при неговото управление, обясни Йовчев.

Според Йовчев обвиненията за "ширещата се контрабанда" са "не особено конструктивна самокритика". По думите му, докато предшественикът му Цветанов неуморно е повтарял как ГЕРБ са "пречупили гръбнака на организираната престъпност", само за няколко месеца настоящият кабинет е разкрил три организирани престъпни групи и три лаборатории за синтетични наркотици.

Йовчев не подмина и критиките за действията на правителството за справяне с бежанския поток. Той бе категоричен, че заради липсата на конкретни мерки от страна на ГЕРБ държавата не е била подготвена за миграционния натиск. Той подчерта, че МВР е намалило драстично броя на лицата, влизащи незаконно в страната и е планирало дългосрочна стратегия за справяне с въпроса.

Йовчев представи доклади за свършеното в сектора, като заяви в заключение, че кабинетът "Орешарски" се справя много по-добре от предходното правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 12:09

И още-вотовете на недоверие ,които внася гЕрб ,доказват техният пълен провал ,като уж "дясна "партия -не можаха да си защитят достойно нито един вот на недоверие!!!Внасянето на вот на недоверие има основна цел да покаже слабите страни на едно управление ,а гЕрб показаха само своята слабост като опозиция и своята некомпетентност да защитят тезите си!!!Тази фалшива "дясна"опозиция е пълен провал и не е никаква дясна партия!!!Това нещо гЕрб е срам за България!!!

12.02 2014 в 12:01

ian - бОйко бОрисов не е виновен за градушката от преди 2 години ,но е виновен за други неща ,които ни се случиха през неговото управление:вярно ,че в макроикономически план бяхме стабилни ,но народът обедня още повече за сметка на неговите супер-богати "приятели"олигарси и мафиоти,които превзеха икономиката и диктуват цените на пазара ,които притиснаха малкия и средния бизнес в "ъгъла"и фалираха повече от 200 000 фирми...безработицата е повече от 13%,съсипаха здравната система съвсем,побъркаха образованието,а за МВР -тотален провал!!!

11.02 2014 в 05:14

овчев пропусна да отбележи, че ББ е виновен за градушката,
която валя преди преди две години.

10.02 2014 в 22:19

А ти къде беше, аланколу, докато ставаха тези гафове? Или ти си търсеше друга служба от цвят на цвят... Добре, че ти вярват доган и местан!

10.02 2014 в 20:47

Още много работи ще излезнат наяве за управлението на Първа Частна Банкянска, еднолична собственост на Тиквоча. Това е само началото.

10.02 2014 в 20:24

Предишните се правеха на артисти от някой екшън-водеха всички телевизии да отразяват как "извиват ръцете на организираната престъпност",а тези поне за 3 месеца са неутрализирали три лаборатории на бОце за амфетамини,разкрили са и са неутрализирали три престъпни групи-за тези неща може да му се вярва защото всичко е документирано със съответните протоколи и каквото трябва там...е не са си водили телевизиите да се правят на артисти ...А бОце и цВъко ,те самите са си от организираната престъпност...има време да го разберем.

10.02 2014 в 17:45

Ех как хубаво ни преразказват прякото предаване на БНТ1 в момента... Да го прочетеш цялото - 5мин. Да го изгледаш доклада му - 10мин.

10.02 2014 в 16:55

Ако и досега не е ясно, кой е виновен за с.Бисер, за 9 месеца можеше да се направи разследване и да се установи.

10.02 2014 в 16:46

отговора на това "Защо не си върши работа? и защо България затъна в престъпност последните 6 месеца?" е от типа на "е ти па си много 'убав".

Да им ръкопляскаме на управляващите....подобно безумие отдавна не имало. Барети и пожарникари ще ни пазят от престъпниците...

10.02 2014 в 16:44

Комунист в действие.
Те го питат какво е направил а той почва да плюе предишните.

Ето защо са за обесване всичките политици.