В парламента се разхождат въоръжени хора, алармира депутат при изслушването на Гешев

БСП засипа главния прокурор с въпроси и обяви, че няма да подкрепи доклада му. Парламентът обаче го прие със 117 гласа "за"

OFFNews 15 октомври 2020 в 15:33 9459 0

В парламента се разхождат 5 или 6 въоръжени човека. Двама от тях са с маски и са пред пленарната зала.

За това алармира депутатът от БСП Росен Малинов по време на обсъждането на доклада на главния прокурор в процедура по начина на водене. Той изглеждаше разтревожен и призова да се направи проверка.

Председателят на НС Цвета Караянчева обеща да я направи.

За мен е чест да представя доклада на прокуратурата, защото парламентът е най-важната институция в България, започна Гешев своите разяснения по доклада на прокуратурата за изтеклите осем месеца. Той декларира желанието на държавното обвинение за постоянен диалог, "защото осъзнаваме, че обществото очаква резултати в борбата с престъпността. Тя може да бъде постигната само с въздействие между властите", заяви ръководителят на държавното обвинение.

Гешев леко открехна завесата за отделни разследвания по дела от обществен интерес, за които вчера пред депутатите от правната комисия каза, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор.

От обясненията му стана ясно, че премиерът Борисов наистина е бил разпитан на три пъти по три различни случая. Снети са обяснения за имоти в Барселона. По случая се прави проверка на собственост на имоти в страна извън България в рамките на ЕС. Сигналите са дошли от гражданско движение БОЕЦ и медии. Приобщени са различни публикации, изискани са справки, има комуникация с Испания. Резултатът е, че няма обратна информация, обясни Гешев.

По въпроса за аудио и видеоматериалите, които се свързват с премиера, също са снети обяснения от Борисов. Възложени са проверки и на СДВР.

Борисов е разпитан и по скандала със снимките на чекмеджето с евро и кюлчета злато. Разпитани са и множество лица, между които бивш шеф на НСО, възложени са експертизи, които още не са изготвени, отчете Гешев. 

За "укриващия се в Дубай" обвиняем бизнесмен Васил Божков обясни, че 11 души са привлечени към наказателна отговорност по 2 обвинения. Прокуратурата ще направи всичко възможно да направи експертиза с участието на чужди експерти и ще предостави на обществото реалната стойност на сбирката. Предстоят интересни времена, каза главният прокурор. 

Той съобщи, че се разследва и организирана престъпна група за убийства, опити за изнасилвания, принуда. Предмет на разследване са убийствата на Йордан Динов и Манол Велев, както и опитът за покушение на Алексей Петров. Повдигнато е обвинение за изнасилване.

От името на БСП лидерът Корнелия Нинова обясни, че партията иска оставката на главния прокурор и няма да подкрепи доклада, защото е много статистика без конкретика. "Докладът не дава отговори на важни въпроси, които засягат българските граждани. Мястото и ролята на прокуратурата и ролята на главния прокурор и неговия контрол", допълни тя.

Нинова засипа Гешев с въпроси за автентичността на снимките и записите за Борисов, какво се случва с разследването на бившия финансов министър Владислав Горанов, има ли развитие по сигналите за КТБ, системата на агенция "Митници", сделката за ЧЕЗ, чумата по животните, концесията на летище "София" и пр. Нинова пожела да разбере има ли мафия за разпространението на боклуци.

"Не търсете политически позиции в предизборна кампания. В продължение на 4 години ви сигнализираме за престъпления по високите етажи на властта. Оценката е една за всички ни - оценката на европейските институции и гражданите на България", заяви Корнелия Нинова.

Антон Кутев се присъедини към критиките на Нинова и допълни, че при разследването на Васил Божков прокуратурата е действала доста по-бързо, но мълчи за разследването на КТБ. Той припомни, че през 2014 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че в документите по делото "КТБ" е имало инициали - Д.П. Д.П 1 и т.н. "Време е да разберем дали това не е Делян Пеевски. След като прокуратурата се е занимавала през 2014 г. с инициалите и до никъде не е стигнала, а Делян Пеевски рязко е забогатял след това, дали прокуратурата не трябва да се самосезира", попита Кутев.

"Трудно ми беше да отсея въпросите ви от политическите лозунги. Г-жо Нинова, вие знаете отговорите на въпросите, които ми зададохте, работили сме заедно като следователи. Но сега говорите като политик", обърна се към лидера на БСП Гешев.

Той призова депутатите да върнат текстовете за централизирана прокуратура, ако искат да държат главния прокурор отговорен за всичко.

На въпросите за сигналите от 2017 г. отговори, че е главен прокурор от 2019 г. По всяко едно от тези разследвания, отговаря конкретния прокурор, отново напомни Гешев. "За чумата по свинете не съм специалист и не съм запознат с проверките", допълни той. Прокуратурата заговорила първа за чистотата на въздуха и успяла да спре горенето на опасни отпадъци.

"Доказателства за когото са събрани, са повдигнати обвинения. Стийв Ханке нарече банката пирамида, не го казвам аз", отговори Гешев на въпрос по аферата "КТБ".

Парламентът прие доклада на Иван Гешев със 117 гласа "за", 61 "против" и един "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови