TTIP: За или против? (дебат на живо)

OFFNews Последна промяна на 30 март 2015 в 09:53 8944 17

Днес от 10:00 ч. в Дома на Европа в София ще се проведе публичен дебат „Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (TTIP): За или Против?

Дебатът е организиран от евродепутата от Реформаторски блок Светослав Малинов в официално партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент за България и цели да представи всички аргументи свързани с приемането на споразумението за свободна търговия между Съединените американски щати и Европейския съюз.

Панелисти ще бъдат Десислава Николова /Институт за пазарна икономика/, Кирил Петков /предприемач и съосновател на MoveBG/, както и Георг Тупарев /ПП „Зелените“/.

Дебатът ще се модерира от Светослав Малинов.

През юли 2013 г. Европейската комисия започна преговори за сключване на споразумение между ЕС и САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което би създало най-голямата зона за свободна търговия в света.

Европейският парламент следи внимателно хода на преговорите, тъй като в крайна сметка ще трябва да даде одобрението си, за да влезе договорът в сила. Около споразумението има високи очаквания, но и много тревоги, и затова Парламентът настоява за прозрачност на процеса.

През последните месеци и седмици Европейският парламент работи по подготовката на позицията си относно търговското споразумение между ЕС и САЩ. По темата ще дадат становища 14 парламентарни комисии, преди комисията по международна търговия да обобщи мненията и да внесе предложение за гласуване в пленарна зала.

Същевременно и в общественото пространство се разразиха интензивни дискусии по темата за трансатлантическото партньорство. Настоящият публичен дебат, организиран от члена на ЕП Светослав Малинов цели да представи различни позиции, свързани с приемането на споразумението. Своето мнение ще имат възможност да изразят представители на бизнеса в България, екологични и неправителствени организации, икономисти, както и заинтересувани граждани.

OFFNews ще проследи дебата на живо чрез онлайн стрийм:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2015 в 15:04

Споразумението TTIP има за цел да създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции (между САЩ и ЕС, което съставлява почти 50% от световния брутен вътрешен продукт). Заедно със свободата на търговията и инвестициите обаче, Споразумението ще даде възможност на големи трансгранични компании да задължават националните правителства (под страх от осъждане в специални международни търговски арбитражи) да им предоставят безпрепятствен достъп до местните пазари – включително и когато това вреди на локалните икономики и на народите им, и унищожава местния дребен и среден бизнес. Споразумението TTIP позволява на големите компании да оказват натиск срещу всяка страна-членка на ЕС, която би се възпротивила срещу спорни индустриални и търговски практики – каквито са например разпространяването на генномодифицирани организми, добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване (fracking), забраната за използване на растения и животни чрез патентоването им, и други. Споразумението TTIP би лишило националните правителства от техния суверенитет по отношение допускането или забраната на определени продукти и услуги, търговски и индустриални практики на тяхна територия, и би ги лишило от възможностите им да осъществяват политика на подпомагане на своята икономика и покровителстване на местния бизнес в интерес на своите народи.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209

30.03 2015 в 14:37

#Skrita_Sila_M(adrevo), за този полу-либарал, полу-соросоид е важно да пише против Русия. А какво е без значение. Остави го да плува лайното и да си мисли, че е лодка.

30.03 2015 в 13:26

До 08-Европеец

Човек кажи ми честно може, как може да и толкова прост? Ти въобще имаш ли си хал хабер за кво иде реч, или просто си заработваш своето за всеки слабоумен коментар, който пляскаш където можеш, с повод и без повод.

30.03 2015 в 12:58

Твърдо ЗА. Най-големият търговски партньор на Европа е Америка при това с положително търговско салдо.
Едно намаляне на митата и уеднаквяване на инвестиционните закони ще е голям тласък за търговски и идеен обмен. Че в София, почти половината от високоплатените позиции са в американски IT компании.
Няма какво да се лъжем, Америка е все още лидер в технологиите /изключвам немските двигатели с вътрешно горене :) / и само ще спечелим от задълбочаването на търговските връзки с тях.

30.03 2015 в 12:00

Как може да се дебатира върху нещо, което е известно само на ограничен кръг лобисти и се подготвя под плътна завеса?
Но какво разбирам аз от демокрация и прозрачност :)

Чакам си тролския надник и мястото от където да го получа :))

30.03 2015 в 11:54

Има ли човек, който симпатизира на Георг Тупарев? Такава бедност на изказа рядко се среща. Може би само в циганските гета.

30.03 2015 в 11:53

Разбира се че не!
Те са хора с делници и празници за разлика от вас, които сте БЕЗДЕЛНИЦИ, вероятно и без празници.
:)))))))

30.03 2015 в 11:46

Айде, почна се. Работното време на кремълските тролове. Иначе почиват в събота и неделя. Интересно, отработват ли си празниците?

30.03 2015 в 11:45

айдее ХУЙЛО-троловете на амбразурата....лъскайте бастуните здраво, вождът и учителят в Кремъл да е доволен, надо дьенги заработат, гнусни българофоби....

30.03 2015 в 11:38

TTIP ( трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС за инвестиции и търговия) е смърт за Русия, защото ще я изолира икономически, като елиминира възможностите й да използва икономиката (природните си ресурси) за геополитически натиск и шантаж на търговските си партньори!

Затова е мобилизирала всички путкински тролове да дращят и дрискат по форумите лъжи за ГМО,робство на монополите и всички световни катаклизми, които ще поизвязат от TTIP :)