Онлайн петиция срещу ТТИП събра над 1 милион подписа

ОFFNews 09 декември 2014 в 18:06 5107 61

Снимка www.huffingtonpost.co.uk

Онлайн петицията срещу споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и Европейския съюз вече е подкрепена от над един милион души. 

Противниците на споразумението се надяват да окажат натиск върху Брюксел за отхвърлянето му, съобщава Дойче Веле.

Договорът за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство ще създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции, но критиците му се опасяват, че то ще бъде изгодно само за големите корпорации.

Коалицията STOP TTIP, състояща се от 320 неправителствени организации и активисти от 24 държави-членки, заяви, че е събрала над 1 милион подписа за по-малко от два месеца в онлайн петиция, част от Европейската гражданска инициатива.

Съгласно регламентите на ЕС, ако една инициатива е подкрепена от 1 милион души, Европейската комисия (ЕК) е длъжна да преразгледа политиката си и да се проведе изслушване в Европейския парламент.

"Това е особено неудобно за Европейската комисия, тъй като се е опитвала многократно да блокира участието на гражданите", заяви Джон Хилари, член на коалицията.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер смята, че ТТИП е съществена част от петгодишната му програма, но е обещал да отговори на загрижеността на опонентите на търговското споразумение.

В България до момента са събрани малко над 2700 подписа от необходимите 12 750.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!