Ева Паунова: България ще спечели от трансатлантическото споразумение

Георги Савчев 04 декември 2014 в 16:20 13112 18

Ева Паунова

България може да спечели много от едно бъдещо споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, заяви българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова.

Тя е на мнение, че "опасенията за понижаване на стандартите за защита на околната среда, здравето и правата на потребителите в много случаи са неоснователни".

Паунова се срещна днес с главния преговарящ на САЩ по трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции Дан Мълейни. Двамата са обсъдили по какви начини то ще се отрази на държави като България.

Тези преговори са исторически шанс за задълбочаване на отношенията с нашите американски партньори и са от стратегическо значение за страната ни в сегашните условия на геополитическа нестабилност в Източна Европа. Очакваните икономически ползи за ЕС възлизат на около 120 млрд. евро годишно, което означава средно по над 500 евро на домакинство, каза Паунова.

Убедена съм, че българските граждани и бизнес могат да спечелят много: от една страна от по-големия избор на стоки на по-ниски цени и от друга страна - от новите пазарни възможности, които едно амбициозно споразумение би открило, допълни българският евродепутат от ЕНП.

Според Мълейни отпадането на регулаторните пречки и опростяването на административните изисквания е в полза преди всичко на малките и средни предприятия и бизнесите от страни като България, които в момента не могат да стъпят на американския пазар поради големите административни разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!