Теменужка Петкова: ГЕРБ ще предложи състав на кабинет, наш естествен партньор е ДБ

OFFNews 30 ноември 2022 в 09:36 2910 9

Теменужка Петкова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Теменужка Петкова, народен представител от ГЕРБ

Наш потенциален партньор е "Демократична България", все пак с колегите сме част от политическото семейство на Европейската народна партия, каза депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова в коментар за предстоящите преговори за съставяне на правителство след връчване на мандата на ГЕРБ.

Петкова изтъкна, че повече от всякога България има нужда от стабилност и работещ парламент заради войната в Украйна и "галопиращата инфлация".

В рамките на вчерашния ден председателят на нашата партия беше приет от вселенския патриарх. На тази среща са обсъдени важни международни въпроси, вкл. войната в Украйна. Вселенския патриарх е определил войната като "антихристиянски акт". Самият факт, че Борисов беше приет е много важен знак, че в бъдеще се разчита изключително много на ГЕРБ, на нашия лидер в областта на външната политика, каза Петкова.

Според нея високата инфлацията е "наследство от 7-месечното управление на "Продължаваме промяната", от което много трудно ще излезем".

По думите ѝ ГЕРБ са готови с проектосъстав на кабинет и с политики, но отказа да назове името на евентуалния премиер. 

Нашето намерение е в момента, в който ни бъде връчен мандата, да започнем разговори с колегите в парламента. Искам да сложа край на една опорка, която колегите от ПП непрекъснато лансират – че ГЕРБ е неспособна да направи правителство, че не можем да направим коалиция. Нека ПП прочетат българската конституция, там има много ясно определена процедура, нека тя да стартира, тогава ще почнат разговорите с потенциалните партньори", каза депутатката.

Според нея поведението на "Демократична България" е странно с "това непрекъснато отрицание и стремеж да се да се дистанцират от ГЕРБ".

Ние изповядваме едни и същи евроатлантически ценности, това се потвърди и при гласуванията в парламента. Програмата ни се припокрива с тази на ДБ, каза Теменужка Петкова и допълни, че с Христо Иванов са управлявали добре, затова е изненадана от неговата позиция.

Петкова коментира и предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс:

Направихме няколко предложения, видяхме реакцията, въпреки че са смислени и добри, но тъй като това не е актуална тема, заявихме, че няма да подкрепим направените от нас предложения. Смятаме че това, което внесоха колегите от БСП, наистина е разумно. Добре е българските граждани да имат право на избор дали да гласуват с машина или на хартия, каза тя.

Случаят "Джемкорп"

Това е най-дълбоката тема, тъй като олицетвроява стила на управление на ПП и дава много ясна характеристика на маниера им на управление. Това е явно незачитане на правилата, защото меморандумът е сключен в тотално нарушение, той е много сериозно обвързващ, без никакво съгласуване с останалите институции, нарушен е договора с "Евроатом", тъй като в този меморандум се поема ангажимент, свързан с развитието на ядрената енергетика в България. Съгласно договора с "Евроатом" всеки такъв ангажимент трябва да бъде съгласуван с ЕК, да получи одобрението на Евроатом и едва тогава може да се пристъпи към подписване на подобен документ, каза Петкова.

По думите ѝ новина от заседанието на работната комисия по случая има, тъй като "тотално е погазена процедурата с подписването на този меморандум и цялата българска енергетика е поставена на масата и е дадена в ръцете на офшорна компания".

В този меморандум се постига съгласие да се работи във всички сектори от българската енергетика, вкл. да се работи по интерконектора Гърция-България при положение, че този проект е от национален интерес. Той е факт, какво ще работят по него никой не знае. Включени са и "Топлофикация" София, доставки на природен газ, развитие на ядрената енергетика в Българияа, работата на Агенцията за ядрено регулиране, посочи тя.

Петкова показа имейл от "Булгаргаз" до "Джемкорп", който по думите ѝ доказвал, че между тях се води кореспонденция месец преди подписването на меморандума.

В този имейл "Булгаргаз" възлага на "Джемкорп" да представи оферта за доставка на 500 хиляди мегаватчаса природен газ на Ревитуса. Оттук се вижда подготовката за потенциалните взаимоотношения и влизането на посредници в "Булгаргаз". Тези хора са имали намерение да направят тази схема, заключи депутатката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

11

Valioka

05.12 2022 в 06:32

Ваш естествен партньор е ДПС... Ама много естествен...

1956

9

sss700431

30.11 2022 в 12:05

Теменужка да се държи плътно до своя "лидер" , защото да не послужи за "бушон" , на същия. ДБ трябва да са малоумни , да "настъпят мотиката" , за втори път.

-1555

6

ob1

30.11 2022 в 11:31

сашке, ти не си ударила дъното, моето момиче, ти дълбаеш километри под него.

1017

4

IvoIvo

30.11 2022 в 11:12

Те ДБ при всеки се бутат...

5827

3

pisnamiotmutri

30.11 2022 в 11:04

Това за естествения партньор ДБ щеше да е поне малко вярно ако троловете на ГЕРБ ден и нощ не атакуваха основно ДБ. Естествен партньор на ГЕРБ е партията, за която не пишат нищо лошо - ДПС. Тази партия когато има нужда винаги работи с ГЕРБ, а в замяна получава дори Народния Театър.

1930

2

Муню

30.11 2022 в 10:42

Предлагат на ДБ ритуално самоубийство.
Дали ще настъпят мотиката за втори път? Как мислите?