Ципрас при Путин - малкият пудел се опитва да уплаши лъва Германия

Георги Савчев Последна промяна на 08 април 2015 в 22:07 11360 22

Ева Паунова

Тя е едва на 29 години, един от младите български депутати в Европарламента, а появяването ѝ сред публика изглежда е фатално за възможността мъжете край нея да се концентират в скучноватата брюкселска риторика. Дотам, че на събитие в Дома на Европа днес водещият на дискусията, със зачервено лице, няколко пъти попадна в словесна каша с реплики от типа: "Толкова много я чакахме Ева. Не знам колко Зевс навремето бе очарован от финикийката Европа, обаче аз мисля, че ние всички бяхме очаровани от българката Ева и спечелихме за европейската кауза".

Мъжът, който изрича тези думи, е Велко Иванов, генерален секретар на Европейското движение - България, организацията, поканила депутата от ЕНП Ева Паунова за дискусията "България, която искаме да имаме в Европа". За близо час Иванов имаше и още по-нелепи реплики: "гърците нещо така са като ромите на ЕС - искат да имат само права". Другият мъж на масата край Паунова - новият евродепутат на ГЕРБ Андрей Новаков, не изглеждаше по-уверен и няколко пъти се обръщаше към Ева да продължава темите, за които едва е започнал да говори.

Изглежда Гърция е чувствителна тема и за самата Паунова. Ако миналата година тя често разчиташе на клишета в публичните си изказвания в Брюксел - "Единственият отговорен подход е да тръгнем по пътя на реформите и да спрем да губим ценно време", днес е станала по-радикална:

"Аз лично следя какво се случва в Гърция изключително отблизо и се чудя - защото вчера прочетох, че Гърция продължава да изчислява каква сума репарации Германия ѝ дължи. Добре, не спряха ли да ги изчисляват тези суми, при положение, че те вече са през 90-те години изплащани веднъж? Не спряха ли да ги изчисляват? Това ли е най-важният проблем на Гърция в момента, че се е съсредоточил само в това нещо? А не мисли за структурни реформи, не мисли по какъв начин да задвижи икономиката. И това са едни големи проблеми, пред които ние се изправяме. И това че г-н Ципрас отива сега при г-н Путин не трябва да е голямо притеснение, защото, според мен, е малко като малкият пудел се опитва да уплаши лъва Германия".

Аз не мисля, че Гърция може да избяга от своята европейска ориентираност, но със сигурност тези стъпки встрани, които прави в определени моменти, за да дразни ЕС, не са най-добрите и не са правилните съобщения, които ние искаме да изпратим, след като много години се преборихме с определени кризи - излязохме по-силни или по-добре функциониращи. Поне заздравихме системите си, така че да избегнем този тип кризи, дано да не стигнем до други, каза Паунова в Дома на Европа в София днес.

Миналият месец тя взе наградата за най-добър нов евродепутат на годината. Призът се връчва всяка година от официалното списание на Европарламента.

Въпреки че Паунова е в първия си мандат като евродепутат, тя е познато лице в ЕП. Дейността й е фокусирана върху дигиталните пазари, малките и средните предприятия, младежкото развитие и образование, посочва официалното списание на Европарламента.

Добре, де, ама щеше ли да е по-добре без Европа? Не, нямаше да бъде. Ами, добре, тогава - обединена Европа, ако това е моделът, който искаме, трябва да го отстояваме, трябва да го защитаваме. Аз си го обичам. Аз съм си страстна европейка - така се определям. Аз си обичам Европа, обичам България, обаче трябва да защитаваме този модел, каза днес Паунова.

Изказването ѝ, тази риторика, вероятно трябва да мотивира представителите на младежкия ГЕРБ и Европейското младежко движение – България, дошли на дискусията. Пред тях Паунова каза още:

"Брюксел не е Москва и Юнкер не е Сталин. Защото изборът на Юнкер беше доста демократичен - чрез преговори, чрез много големи усилия този избор да бъде публично направен. И това че Брюксел не е Москва обаче означава и още нещо - че всеки един от нас носи особена отговорност да защити своите позиции. И затова другата дума, с която ще опиша ЕС, е активност. И ако ние имаме някакъв проблем с ЕС, то може би той се крие точно в тази дума - активност, колко сме активни. Защото да защитаваме позициите си, да създаваме нови политики в ЕС е това, което ни държи всички на повърхността".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.07 2015 в 13:19

Тая кога стана циганка, кога й почерня задникът!

11.04 2015 в 09:43

Сото ми то и България има дста повече от 500 човека. А и казах, че руските медии ги определят на 500, а не че са били толкова(като знам колко лъжат най - вероятно са били не повече от 50). Колко от страните членки ще напуснат ЕС, че неразбрах? Единствената страна проявила желание да го напуска е Великобритания и то точно защото не иска да хрантути държави от сорта на Гърция. Проблема с членството в ЕС е не как да излезеш, а как да влезеш. За това и страните от юга няма да излязат защото не се знае дали пак ще могат да влязат.

11.04 2015 в 09:18

"Тя е едва на 29 години,", а е толкова проста. :)) Аман от кухи лейки със самочувствие.

09.04 2015 в 23:41

Ако така се е изразила по-скоро ми прилича на изказване на идиот в просъница.Гърците са адаптивен народ и в момента осъзнават, че ЕС ги набутва в по-голяма криза.Предполагам, а и се надявам, че Гърция ще даде пример и за другите държави-членки на това съглашение.
Другото което ме възмущава всъщност повече-Тази нелепа т.нар. депутатка какво прави там и по какви стечения на обстоятелствата се е озовала в европарламента
?

09.04 2015 в 18:36

Ами нашата каракачанка от Банкя само се върти край лъва Германия като а разгонена кучка  

09.04 2015 в 15:43

Тъпаците се заядоха с депутатката, троловете налазиха форума! А иначе всички им се ходи в Европа, а не в Сибир! Ужас!

09.04 2015 в 11:31


Може,не съм в час с изявите на Атака,но пак са доста повече от 100-те човека,които се събрахте на митинга срещу Русия.
Иначе какво да ти кажа,населението на Унгария е доста над 200 хиляди?!?!?!?!?!?(което пък е над 10 пъти завишено от реалните протестиращи).
Цяла Южна Европа вече е антиЕС,хората си отварят очите и виждат що за организация е това и чии интереси защитава.
Накрая ще останете само тукашните соросоиди нейни защитници, защото всички останали страни искат газопровода,само територията в която тъпоглавия Маккейн нарежда(един истински европеец),сама се отказва:(

09.04 2015 в 11:24

Сото за да оцениш примерно Бургас-Алесандропулос като висша форма на идиотизъм и най - нагла кражба на пари от и без това бедната ни държсва не се иска да имаш дори и начално образование. Самата идея за нефтопровода е висша форма на кретенизъм. В Бургас идват да разтоварват танкери с петрол от там петрола отива до Гърция и се товари отново на танкери и продължава пътя си. И това при положение че има много по - лесен и евтин път през босфора. Освен това кой ще поеме вината и последствията при разлив на нефт в бургаското пристанище и змръсяване на цялото южно черноморие. Незнам дали народите на съответните страни какво искат, но срещу политиката на Орбан примерно протестираха 200 хиляди унгарци или на тях им е платил Сорос да протестират. Само че на платени протести не можеш да събереш толкова хора пример тези на Атака според руските медии на тях се събират около 500 човека.

09.04 2015 в 10:35


Е,аз пък по същата логика казвам че народите искат едно,а организацията ЕС,която уж представлява тия народи иска точно обратното.Т.е., тази организация съществува сама за себе си и за прокарване на интересите на малък кръг от финансов и икономически елит,който дори не е само европейски.
И не знам кой ви дава право да оценявате ползите и загубите от големи инфраструктурни и енергийни проекти,без да имате нужната информация и образование. Политически коректните ви оценки не са пример за оценка на държявния интерес.

09.04 2015 в 10:35

Сото като изритат Гърция от еврозоната или направо от ЕС ще видиш какво ще и направят. Тогава гърците сами ще одерат Цапрас жив. То и преди предишните преговори се правеше на мъж ма после омекна като му казаха, че може да излети от еврозоната и запя друга песен.