Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЦИК пусна Октай Енимехмедов в изборната битка

Христо Пелов 28 август 2014 в 15:53 6280 4

Обвиненият в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган Октай Енимехмедов, официално е регистриран от ЦИК като независим кандидат за народен представител от Бургас.

Това стана ясно от днешната пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Енимехмедов се пробва за депутат и на изборите през 2013 година, но тогава не той не успя да събере нужните 5000 подписа на избиратели.

Единственият независим кандидат, на когото е отказана регистрация за предстоящите избори, е Владислав Стаматов.

От комисията припомниха, че гражданите могат да извършат проверка дали някоя партия не им е откраднала личните данни, за да ги използва за регистрация за предстоящите парламентарни избори. Те уточниха, че след 2 септември хората ще могат да правят проверка и при независимите кандидати.

ЦИК обясниха, че засега са подадени около 10 сигнала от граждани за откраднати лични данни при регистрации на партии, като комисията ги е прехвърлила към Комисията за защита на личните данни.

На пресконференцията стана ясно, че съдът е потвърдил решението на ЦИК за отмяна на регистрацията на две формации - "Другата България" и Българска комунистическа партия.

От ЦИК заявиха, че подготовката на изборите досега протича спокойно и нормално и работят отлично с служебното правителство. Те казаха още, че в предварителните избирателни списъци има 6 931 855 избиратели.

За вота наесен ще има експериментално машинно гласуване в 300 секции от 5 избирателни района, като са приети регистрациите на 91 наблюдатели от 3 неправителствени организации.

ЦИК уведомиха, че изработването на клипове за кампанията е възложено на "Междинна станция" ООД, чиито основатели и ръководители са известните водещи и продуценти Иван Христов и Андрей Арнаудов..

След изборите на 5 октомври от ЦИК ще изготвят анализ, който ще бъде на база изминалите избори. И ако този анализ налага, ще бъдат предложени промени в изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews