ЦИК прави втори опит да купи още машини за гласуване

Георги Ангелов 05 октомври 2021 в 21:00 1024 0

Снимка Архив/БТА

Централната избирателна комисия реши да обяви нова обществена поръчка за доставка на машини за гласуване за изборите за президент и парламент на 14 ноември.

За обработка на изборните резултати за пореден път ще бъде поканена само държавната компания  „Информационно обслужване” АД, се разбира от други решение ЦИК,  което вече е публикувано на сайта на комисията. "Прогнозната стойност на обществена поръчка е в размер на 5 885 000 лева без включен ДДС, включваща и произвеждането на нов избор за президент и вицепрезидент на републиката, ако има такъв", пише в решението. 

Предишната обществена поръчка за 1600 машини, която бе отменена от ЦИК преди дни беше с прогнозна стойност 9.5 млн. лв. Тя се провали, защото „Информационно обслужване” АД и досегашният доставчкик "Сиела Норма" искаха повече пари. Новата поръчка все още не е обявена, но се очаква да бъде отново за 1600 машини, както преди.  Толкова ще са нужни, за да може да се поставят по две устройства в поне 2100 от най-големите и натоварени избирателни секции в страната.  Все още не е ясно дали от Министерството на финансите са отпуснали още пари или ще бъде икономисано от друго перо в поръчката. Възможно е да бъде намален броя на флаш паметите. 

В момента изборната администрация разполага с 11 237 машини. От коментарите на заседанието се разбира, че са проведени разговори с "Информационно обслужване" и "Сиела Норма", които доставят машините до сега.

Ще има два комплекта машини за изборите извън страната, като вторият комплект ще се използва за евентуалния втори тур на президентските избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!