Quantcast

ЦИК: Не погазваме закона със секциите в Турция

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2014 в 10:00 1398 6

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че комисията категорично не погазва каквито и да било закони с разкриването на изборни секции в Турция.

"Няма нито една избирателна секция, която да е разкрита с решение на ЦИК и тя да е в противоречие със закона. Ние нямаме правомощия за преценка дали да разкрива или не секции. Това се извършва само и въз основа на фактически обстоятелства, а именно дали има подадени заявления от избиратели, дали в места, където в предходни 5 години са провеждани избори и са гласували поне 100 души. Секции могат да бъдат откривани и по предложение на дипломатическите ни представители в различните държави”, обясни Нейкова пред Нова телевизия.

ЦИК реши, че в Турция ще има 136 секции, което е близо 1/3 от всички секции зад граница - 429. Патриотичният фронт (коалиция между НФСБ и ВМРО) обжалва това решение на комисията пред Върховния административен съд (ВАС).

Избирателната комисия обаче отказа да се съобрази с решението на съда и отказа да заличи 8-те секции в Турция, за които ВАС се произнесе, че са незаконни. Мотивите им са, че съдът се е позовал на грешни таблици в сайта на ЦИК, които по-късно били поправени.

"ЦИК не може да прегласува нещо, което съдът вече е отхвърлил. Комисията не признава върховенството на закона с тези свои действия", обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Действително ВАС е извършил проверка в нашата интернет страница, където са публикувани таблиците с местата, където се разкриват така наречените автоматични секции. Само че тук непълнотата се съдържа в това, че може би съдът не е погледнал, че това наше решение на 18 август е изменено поради допуснати технически неточности. Те са проверили само едната таблица, а не и другата. Става въпрос за непълнота при изясняване на фактическата обстановка. Така че за тези осем секции, за които става въпрос и където се говори, че има подадено само едно заявление за гласуване и ние въз основа на него сме разкрили секции, не отговаря на истината”, обясни днес Камелия Нейкова.

Преди седмица тя уточни, че 126 от всички 136 секции в Турция са разкрити на т. нар. автоматичен принцип - там през последните 5 години са гласували повече от 100 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 23:49

Ема не може така, с устни обяснения... да се жалват по реда във ВАС. А който му стиска и знае турски да отиде да наблюдава в тия секции как гласуват по 30-40 човека на минута. Не е далече и сме упълномощени всички да наблюдаваме. Сигурен съм че всяка партия, особено по-малките ще се навият да ви пратят.

23.09 2014 в 23:28

Може да не показват закона, но духа му със сигурност. А никой не иска закони-зомби...

23.09 2014 в 12:09

... шибани корумпета

... и кога ще се премахне абсурдът "двойно гражданство" и идиотските дефиниции по адресните регистрации...

23.09 2014 в 10:51

Няма такъв абсурд... ЦИК била ли е страна по делото срещу тяхното решение - била е. Тя е следвало да защити законосъобразността на решението да разкрие въпросните секции, като изложи всички основания и доказателства в подкрепа на своята теза. Ако не го е направила, дори такива да съществуват си остава за нейна сметка - решението на съда трябва да се изпълни.

23.09 2014 в 10:38

S-S е като ти е писнало от цигани и комунисти, за какво са ти ГЕРБ на власт? :)

23.09 2014 в 10:12

ЕЙДЕ ДА ИДВАТ ГЕРБ НА ВЛАСТ ЧЕ МИ ПИСНА ОТ цигани и комунисти