Quantcast

ЦИК пренебрегна ВАС, няма да заличи секции в Турция

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2014 в 12:03 5132 10

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че няма да бъдат заличени 8 секции в Турция, за които Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че са незаконни.

От 429 места в чужбина, където българите зад граница ще могат да гласуват, близо 1/3 - 136, са в Турция.

Срещу това решение жалба във ВАС подаде Патриотичният фронт (коалиция между ВМРО и НФСБ). Част от мотивите им са, че са разкрити 10 секции в турски градове, в които има едно подадено заявление за гласуване.

Мотивите на ЦИК са, че има и допълнително подадени заявления и съдът е взел решение на база стара информация.

Съдът се е позовал на решение на ЦИК, в което има техническа грешка, която по-късно поправихме. Не можем да не разкрием секции в тези градове, тъй като там са гласували над 100 души последните 5 години", обясни за OFFNews Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Съгласно новия Изборен кодекс секции зад граница се разкриват автоматично, ако на избори последните 5 години в съответния град, правото си на глас са упражнили повече от 100 български граждани. На този принцип са разкрити 126 от всички 136 секции в Турция, обяви през седмицата Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Патриотичният фронт ще обжалва и последното решение на избирателната комисия.

„Това е абсолютна наглост. Решението на ЦИК показва, че хората в нея искат да докарат 100 000 гласа от Турция”, обяви Ангел Джамбазки от ВМРО, цитиран от bTV.

Вчера той обяви, че чрез рекордния брой секции в чужбина ЦИК ще подари на ДПС и на Реформаторите 8 мандата.

Джамбазки е категоричен, че хората в Турция с български паспорт гласуват два пъти - в Турция те не гласуват, там вместо тях гласува държавната машина на Ердоган, а реално хората идват с автобуси в България и гласуват тук.

"Как си обяснявате 1600 души гласували в една секция (казус от парламентарните избори миналата година в секция в Турция), това физически не е възможно", уточни политикът.

От ЦИК съобщиха, че много от кандадт-депутатите, осветлени като сътрудници на Държавна сигурност, са заявили желание да се оттеглят.

Съгласно решение на ЦИК имената на оттеглилите се кандидати от листите няма да бъдат заличавани, а срещу тях ще пише "заличен".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2014 в 17:17

Неизпълнението на съдебно решение е престъпление!

21.09 2014 в 13:53

Недейте да забравяте, че тази ЦИК е рожба на устатата депутатка Мая Манолова. Защо не съобщавате, че горното решение е прието само с гласовете на членовете от БСП и ДПС

21.09 2014 в 12:35

Това е абсолютен ШОК ! Някаква си ЦИК, която е изборен орган и следва да следи за правилното провеждане на изборите да погазва решение на Висшия Административен Съд. Е няма да станем държава, докато всякакви самозванци погазват решение на Висш Съд! Това по света го няма никъде. Решението на ВАС е окончателно и базирано на Закона и ЦИК не може да го оспорва и да влияе върху изборните резултати със своето самоволие. Това решава съдбата на България. Откъде накъде някакви политически назначени чиновници са решили, че могат да бъдат над Закона ???
Аз бих препоръчал на Патриотичния фронт да внесе въпроса и в Конституционния съд. Защото такова безобразие и погазване на законността през последните години не сме виждали в България. Чиновници да отменят решение на Върховна съдебна институция каквато е ВАС. По ужасен пример на беззаконието в България в момента няма.

20.09 2014 в 19:32

Предателите вече имат имена!Но рано или по-късно даже и при нашето робско овчедушно търпение има момент на разплата, по народному-Видов ден. Моля се богу да е скоро и да се разплатим с тях за всичко!

20.09 2014 в 14:57

Служебни лица неизпълняващи съдебно решение, няма да са последните, защото не се плашат от цаца!

20.09 2014 в 14:15

"От ЦИК съобщиха, че много от кандидат-депутатите, осветлени като сътрудници на Държавна сигурност, са заявили желание да се оттеглят." Интересно ми е дали и Каракачан е един от тях (май не).

20.09 2014 в 14:02

"Джамбазки е категоричен, че хората в Турция с български паспорт гласуват два пъти - в Турция те не гласуват, там вместо тях гласува държавната машина на Ердоган"

Джамбазки се е объркал - не е държавната машина на Ердоган, а на Доган, и там не гласуват, а само се попълват протоколи.

ЦИК са национални предатели.

20.09 2014 в 13:43

В ЦИК са само правилни хора. Който твърди друго, е зле с паметта.

20.09 2014 в 13:15

Решенията на ВАС не важат ли за ЦИК ,или там са с по два полови органа?

20.09 2014 в 13:12

ЦИК бе конституирана по времето на кое Народно събрание и какъв е състава и в партийно отношение?–познайте от първия път.