Quantcast

426 секции в чужбина, 30% от тях са в Турция

Ивайло Анев Последна промяна на 18 септември 2014 в 19:15 2634 2

Зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова

"Броят на избирателните секции извън страната ще бъде 426, като над 30% от тях са в Турция". Tова съобщи зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова.

Както стана ясно преди дни, това е рекорден брой секции, които се разкриват извън страната.

Заради големия брой секции ще са необходими и повече средства от предвиденото, обясни Тодорова. 

От външното министерство припомниха, че още преди месец са изразили опасения, че отпуснатите 1,2 млн. лева няма да стигнат за обезпечаването на изборите извън страната. За изборите в чужбина ще са необходими 1,876 млн. лева, изчисляват от МВнР.

През 2005 г., когато е най-големият брой секции извън страната преди изборите на 5 октомври тази година (тогава секциите са били 341), са били отпуснати 3 млн. лв.

Секциите за настоящите избори са 426, а са отпуснати 1,2 млн. лева, отбелязаха от ведомството. Оказва се, че имаме нарастване с 25% на секции и намаление с 60% на бюджета, изчислиха те.

Пари за нормалното провеждане на честни избори ще има и ще бъдат отпуснати, като за това е гарантирал лично премиерът Близнашки, посочи Тодорова.

"Същевременно искам да подчертая, че разходите ще бъдат направени по възможно най-икономичния начин", гарантира тя.

Общо 388 административни служители ще бъдат командировани за изборите, като 162 са от МВнР, а 176 от други институции. 265 души заминават за секциите в Турция, като се обмислят още 51 резерви за южната ни съседка.

От външното ведомство гарантират, че стремежът им е да организират командироването по възможно най-икономичния начин.

Всички изборни книжа пък ще бъдат оформени като дипломатически пратки, като така ще се обезпечи сигурността им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2014 в 20:16

Всичко ще бъде както преди !?!

18.09 2014 в 19:44

Колкото и да ми се е струвало абсурдно и параноично твърдението,че ГЕРБ и ДПС са в някаква перверзна коалиция,май така ще се окаже.Служебното правителство,назначено от ГЕРБ,разкрива най-много секции точно в Турция.И едва ли някой се съмнява,коя партия у нас,ще си напазарува вот там,на едро.Е,Лютви Местан и 2/3 от ЦС на ДПС били сътрудници на ДС....голяма работа!Та ние сме си толерантни към доносниците,милиционерите,мутрите и пр.политически елит.
Най-тъжното е,какви пари ще похарчат българските данъкоплатци,за командироване на"чиновници-доброволци" По Света,без и у нас,като представители на Държавата за Изборите.Чиновници от Мин.на Здравеопазването,напр.,щели да преминат на интензивен курс...по изборните въпроси!За да пестяли средства пък,щели да пътуват из Европата с кола!Е на това му се вика изборен келепир!Тиха,кротка,носталгична есенна разходка,на държавна издръжка из Света!А бройките за "изборни доброволци в чужбина".....се запълнили за броени минути,ти да видиш!Секции има и в Австралия.А там лятото,тепърва ще започва.Пък в братска Турция,края на септември и началото на октомври...е просто приказка,за последното море за годината...ей,богата,щедра Държава си имаме!