Татяна Дончева: 80% от училищата трябва да са техникуми

OFFNews 25 септември 2014 в 13:54 3779 4

Татяна Дончева

"В България през последните години се засили отчаянието, това е създадено поради погрешните решения на политиците. Селекцията в българската политика допуска неподготвени хора, а не се търсят професионалистите. Партиите са напълнили своите партийни листи с партийни секретари".

Това заяви в Стара Загора лидерът на "Движение 21" (с номер 1 в бюлетината) Татяна Дончева

Тя напомни, че вече не може да намерите работа на себе си на децата си в държавните структури, ако нямате протекции на партиите, дори за портиер на областната управа.

"Напълниха държавната администрация с калинки", но такива назначения имаше и в Тройната коалиция и през последната година на управлението. В държавната администрация трябва да има компетентни хора и да бъдат отстранени, тези които са партийно назначени", смята Дончева.

Тя посочи още, че има проблем с квалификацията на работната ръка. "На 18-години младите хора трябва да могат да се самоизхранят, като наемни работници или да развият собствен бизнес. Това трябва да бъде "набивано" в образователната система и на 18 години хората да имат занаят. 80 процента от сегашните училища трябва да станат аналози на някогашните техникуми. Такава реформа е наложително да бъде извършена", твърди лидерът на "Движение 21"

По думите й необходими са и реформи в съдебната система, която през последните години е станала икономически играч.

"Искаме обновяване на кръвта на българската политическа система. Сегашните играчи са от дълго време в политиката. Трябва ни политически механизъм, който да позволи да нови участници да влезнат в политиката. 118 наши кандидати за депутати са жени, което прави 57% от общия ни брой", каза още Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови