Танев иска криминализиране на „мъртвите души” в училищата

OFFNews 24 август 2015 в 17:43 1726 2

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Проф. Тодор Танев

Основните приоритети на Министерството на образованието са криминализиране на „мъртвите души” в образованието, повишение на учителските заплати и въвеждане на реални цени на учебниците.

Това каза министърът на образованието проф. Тодор Танев пред журналисти в Пловдив, цитиран от "Дарик".

Според министър Танев проблемите в сферата са натрупвани не с години, а с десетилетия и няма как да бъдат решени за няколко месеца. По думите му обаче има достатъчно много резерви за тяхното разрешаване.

Той обясни, че броят на „мъртвите души” трябва да бъде сведен до минимум, което може да се постигне, ако го подкрепят и народните представители. Друг приоритет са учителските заплати, както и борбата, по думите на министъра, с една от „язвите на българското образование” - завишените цени на учебниците.

„Имаме някои близки до криминалните практики в тази област, може би се помага и от самото министерство, но вече проведохме една голяма среща с издатели, която ни даде ценна информация”, обясни Тодор Танев.

Той добави, че в тази връзка предстои и втора среща на министерството с директорите на всички районни инспекторати по образованието на 1 септември в Камчия. Провеждането й е в ритъма за по-доброто започване на новата учебна година, коментира министърът.

Танев беше в Пловдив, за да се запознае на място с пораженията, които пожар нанесе на сградата на помощното училище „Стефан Караджа”. Той заяви, че учебната година за децата от училището ще бъде спасена. Децата ще учат обаче в корпуса, където се помещава пансионът към училището. Учебната година ще започне навреме.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)