Съдът сложи точка на спора между академията в Свищов и министър Танев

Александра Маркарян 13 август 2015 в 16:35 5140 0

Проф. Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Проф. Тодор Танев

Върховният административен съд сложи точка на спора между Стопанската академия в Свищов и министъра на образованието проф. Тодор Танев.

С определение от 7 август 2015 г. петчленен състав с председател Галина Колакова потвърждава определение на тричленен състав, който оставя в сила заповедта на министър Танев, с която той отстранява избраната за ректор 35-годишната проф. Теодора Димитрова до провеждането на Общо събрание и избор на ректор заради съмнения за опорочаване на гласуването. Той назначава и временен ректор - проф. Иван Върбанов.

Приближената до бившия ректор проф. Величко Адамов Димитрова иска спиране на предварителното изпълнение на министерската заповед за отстраняването й с аргумента, че няма законови основания за допускане на предварително изпълнение и че може да настъпят значителни вреди за висшето учебно заведение.

Петчленният състав на ВАС обаче е категоричен, че определението е "правилно, обосновано и законосъобразно".

Предварителното изпълнение на заповедта е допуснато заради: необходимост от защита на особено важни обществени интереси, свързани с правата на студентите и академичния състав и обезпечаване на възможността висшето училище да продължи дейността си; наличие на обосновано предположение, че изпълнението на тази заповед може да бъде осуетено поради създадената конфликтна ситуация, свързана с организирането и провеждането на избор на ректор на 28.05.2015 г. при несъобразяване със суспензивния ефект на жалбата. Според тричленния състав от закъснението на изпълнението на заповедта може да последва значителна вреда, изразяваща се в извършване на правни и фактически действия от нелегитимно избрания ректор.

Изводите на тричленния състав изцяло кореспондират с нормата на чл. 10, ал. 1 от Закона за висшето образование, съгласно която министърът на образованието е държавният орган, натоварен да осъществява политиката във висшето образование.

"Безспорно е по делото обстоятелството, че изборът на нов ректор с решение на ОС от 28.05.2015 г. не е приключил със стабилен административен акт, поради което осъществяването на горните правомощия от министъра безспорно са в държавен и обществен интерес и целят нормалното функциониране на висшето учебно заведение, както и превенция за евентуални негативни последици, както от материален, така и от нематериален характер", пишат от съда.

Петчленният състав смята, че първата инстанция съвсем правилно допуска, че има опасност от осуетяване изпълнението на заповедта, от което може да последва значителна вреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!