Тагарев: Правителството ни от военни не прави нищо, за да подготви хората за евентуална ядрена атака

Хипотезата за българска следа във взрива на Кримския мост е много удобна за кремълската пропаганда. Много ме смущава, че втори ден българските власти мълчат - казва бившият министър на отбраната

Ружа Райчева 11 октомври 2022 в 10:01 5360 7

Тодор Тагарев

Снимка БТА/Мирослава Иванова

Тодор Тагарев

"Путин до момента не е отправил пряка заплаха за използването на ядрено оръжие, но с изказванията си в последните седмици като че той ли подготвя почвата и една такава опция да бъде приета от руското общество. Все пак мисля, че вероятността е малка, но това не значи, че не трябва да се готвим за такъв сценарий. Правителството ни, управлявано изцяло от военни, се е скрило и въобще не казва нищо по въпроса, камо ли да правят нещо."

Това заяви пред БНР военният експерт и бивш министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. Според него този вариант няма да бъде приет от цялото руско общество, но руският президент Владимир Путин цели възможността за ядрена атака да изглежда достатъчно правдоподобна и рационална в очите на част от гражданите на Руската федерация.

"Ние можем да желаем събитията да се развият по определен начин, но трябва да се готвим за по-тежкия възможен сценарий и аз не виждам нищо такова. Нека правителството да ни обясни как трябва да се готвим, защото Путин посочи България като де факто участник в подготовката на този т. нар. "терористичен акт" на Кримския мост. Държавата трябва да отговори", каза той.

"Кримският мост е напълно легитимна военна цел"

Тагарев посочи, че Кримският мост е бил изграден от Русия в нарушение на законите на Украйна и на международното право, тъй като ограничава придвижването на украински кораби към украинските пристанища и териториални води. Това според него го прави напълно легитимна военна цел.

Военния експерт не смята, че взривът би могъл да се нарече терористичен акт, дори и да се допусне, че мостът е бил разрушен с участието на украинските служби за сигурност или на украинската армия.

"Дали това ще доведе до някаква ескалация? Да, видяхме вчера масираните ракетни удари, но украинското военно разузнаване твърди, че тези удари са подготвени още преди една седмица. Освен това не е ясно дали Русия разполага с капацитета да продължи да нанася такива удари. Вече видяхме че т. нар. частична мобилизация няма да има ефект на бойното поле и няма да промени ситуацията", заяви той.

За твърденията на Кремъл за българска следа

Тагарев посочи, че информацията за т.нар. българска следа във взрива на Кримския мост е била обявена на най-високо равнище в Русия, но че липсва нужната ответна реакция на българското правителство. По думите му, за да се знае наистина има ли такова нещо, трябва да се чуят становищата на българските правителствени ръководители, а не изтекла информация.

"Тази хипотеза съответства с пропагандата на Кремъл, която отдавна твърди, че Русия не воюва с Украйна, а с колективния Запад и с НАТО. Това е много удобна хипотеза за терористичен акт с участие на натовска страна. Русия решава да посочи България, като член на НАТО. Вече топката е в полето на българските власти. Мен лично много ме смущава фактът, че те втори ден мълчат", каза Тодор Тагарев.

По думите му по този начин Владимир Путин лично е посочил България като участник в терористичен акт, и то нанесен по неговата гордост - Кримският мост, което налага спешна реакция от страна на служебния ни кабинет. Личната теза на Тагарев е, че българска следа няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

11.10 2022 в 14:57

Евро, аз пък много бих искал да посочиш къде и кога Тагарев споменава Путин. :D

-529

4

6екеr4о

11.10 2022 в 10:46

ГълъБАРникът е учил за ЗКПЧ, той ще си трае, като комунист на разпит (като по пропагандата на Веселин Андреев)...

2015

3

Друг е виновен

11.10 2022 в 10:34

Валиден въпрос повдига. Бях се зачудил на скоро, от февруари има война, рискът да прерастне в ядрена расте значително. Какво правят нашите политици по въпроса? В какво състояние са бункерите? Имаме ли готов план за действие, евакуация и т.н? Според мен хората трябва да се уведомят както да правят и къде да се крият, какви са рисковете и т.н.

345

2

Джендо Джедев

11.10 2022 в 10:17

А мостът е абсолютно легитимна военна цел защото е инфраструктура с двойна употреба - по него се доставят оръжие, боеприпаси, гориво и жива сила за фронта в Украйна.

345

1

Джендо Джедев

11.10 2022 в 10:15

Руското общество всъщност не е точно общество, а тълпа от зомбирани и дехуманизирани крепостници. Така че няма какво да му се подготвя - там е "Каквото каже Батюшката!". Тъпото е, че ако кремълският психопат удари Киев с ядрено оръжие, и у нас ще се намерят Чебурашки, които да вряскат "Щом може Хирошима и Нагазаки, значи може и Киев!". Даже и тук има няколко такива екземпляра.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика