Тагарев: България отделя 2% от БВП за отбрана, Тръмп е в кампания

OFFNews 15 февруари 2024 в 13:20 3563 3

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/архив

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана.

Това заяви военният министър Тодор Тагарев от Брюксел, където участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки от НАТО.

"Ние сме на 2% с планирания бюджет за тази година и във всяка от следващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за инвестиране в нови способности, което се посреща доста добре от нашите съюзници", обясни Тагарев, цитиран от БНТ. 

Във връзка с изявленията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да атакува, ако страните - членки на НАТО, не плащат,Тагарев коментира:

"Господин Тръмп е в предизборна кампания и позицията му е напълно разбираема. Всички страни са поели такова задължение още на срещата на върха през 2014 година , т.е преди 10 години. Фактът, че някои още не са постигнали тези 2%, е обезпокойтелен. Всички заедно трябва да поемем бремето."

"В НАТО ангажиментът е категоричен и тази сутрин няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде даден на някой друг, на страна агресор примерно", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

15.02 2024 в 16:58

"Начинът, по който Тръмп говори .... е просташки и опасен"

Свеки, ами как иначе да говори един отявлен простак?
Тръмп имам предвид, не добитъка отдолу.

12407

2

Bad Horse

15.02 2024 в 15:42

Съгласна с това, което казва, но не и с начина, по който го казва? Типична жена. Като останалите феминизирани коментатори в Нета...

И да, много жени дават на ги хванат за п*ката богатите и известните. Позаинтересувай се какво става зад сцената на рок концерти, по автобусите и в хотелите на футболните отбори и по афтър-партитата след официалните събития на богатите и известните.

Всички го знаят, журналистите са виждали такива партита, обслужващия персонал... Тръмп единствен няма филтър на устата си и го казва в частен разговор с друг мъж. Който е записан тайно от него и после пуснат за шОкИраЩа НовИнА!

Новина няма. Таргарев ти го казва чисто и просто, по мъжки.

1000

1

Зла свекърва

15.02 2024 в 14:12

Ей, доживях да не съм съгласна с изказване на Тагарев.

Позицията на Тръмп не е разбираема. Има много начини, по които да кажеш едно нещо. Начинът, по който Тръмп говори по темата за бюджета на европейските държави за отбрана, е просташки и опасен. Разбираемо е неодобрението му, че европейските страни не влагат достатъчно средства за отбрана. Не е разбираемо да критикува самото съществуване на НАТО.

Силата на НАТО е във възпиращия ефект срещу външни агресори. Едно такова шарлатанско говорене от страна на Тръмп веднага би било забелязано и анализирано от враговете на Запада и би предизвикало действия от тяхна страна с цел разстройване на единството на Алианса. Ние сме в България и рутинно го наблюдаваме този процес на наша територия. Хибридната атака срещу България не се е спирала да:
- осуетява превъоръжаването ни с натовски оръжия
- да иска излизането ни от НАТО
- да всява съмнения, че НАТО биха ни защитили
- да саботира отделянето на БВП за отбранителни възможности.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика