Свалят имунитета на депутатите заради Сидеров

Депутати от ГЕРБ искат отмяна на член от Конституцията, който дава неприкосновеност на народните представители

OFFNews 26 октомври 2015 в 12:05 30723 33

Депутати от ГЕРБ искат отпадане на текста за депутатския имунитет от Конституцията

Депутатите остават без имунитет, освен за работата си в пленарна зала. Това ще стане с промяна в Конститицията, която инициира ГЕРБ сред скандалите с Волен Сидеров и депутати от "Атака". 

Идеята е да отпадне член 70 от Конституцията, заради който депутатите могат да задържани, ако не извършат тежко престъпление. Текстът гласи: 

Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание.

(2) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.

"ГЕРБ, след поредния инцидент от тази нощ, осъди по категоричен начин действията на подобни народни представители. Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушаване демократичните устои на дръжавата. Изпълнителната комисия на ГЕРБ взе решение народните представители от ПГ на ГЕРБ да инициираме изменение на Конституцията, за отпадане на чл. 70 от нея", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Според Цачева дийстващите текстове затрудняват работата на правоохранителните органи при случаи, като снощните изпълнения на Сидеров:

"При сега действащия ред, уреден и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, приемаме, че хипотезата е тромава и в никакъв случай не отговаря на обществените настроения. Още в утрешния ден започваме консултации с останалите парламентарно представени партии, за да преуредим по нов начин института на имунитета на народния представител", заяви Цецка Цачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!