Свалят имунитета на депутатите заради Сидеров

Депутати от ГЕРБ искат отмяна на член от Конституцията, който дава неприкосновеност на народните представители

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2015 в 12:05 29344 34

Депутати от ГЕРБ искат отпадане на текста за депутатския имунитет от Конституцията

Депутатите остават без имунитет, освен за работата си в пленарна зала. Това ще стане с промяна в Конститицията, която инициира ГЕРБ сред скандалите с Волен Сидеров и депутати от "Атака". 

Идеята е да отпадне член 70 от Конституцията, заради който депутатите могат да задържани, ако не извършат тежко престъпление. Текстът гласи: 

Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателя на Народното събрание.

(2) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.

"ГЕРБ, след поредния инцидент от тази нощ, осъди по категоричен начин действията на подобни народни представители. Те са в грубо противоречие на правовия ред, неспазването на закона, нарушаване демократичните устои на дръжавата. Изпълнителната комисия на ГЕРБ взе решение народните представители от ПГ на ГЕРБ да инициираме изменение на Конституцията, за отпадане на чл. 70 от нея", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Според Цачева дийстващите текстове затрудняват работата на правоохранителните органи при случаи, като снощните изпълнения на Сидеров:

"При сега действащия ред, уреден и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, приемаме, че хипотезата е тромава и в никакъв случай не отговаря на обществените настроения. Още в утрешния ден започваме консултации с останалите парламентарно представени партии, за да преуредим по нов начин института на имунитета на народния представител", заяви Цецка Цачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2015 в 21:41

Да съгласен съм, също да премахнат субсидиите на партиите.

27.10 2015 в 21:16

Хванахте ми вниманието . Казах си ...най-после нещо сериозно...и какво ?! Не свързана реч ...маймуница , не ...роботика може би ...новинари , които би трябвало да ни просвещават , да ни напътстват ,си позволяват правописни грешки ... ПЪЛЕН АБСУРТ ! БЛАГОДАРЯ .

26.10 2015 в 17:16

Имунитетът на народните представители е защитен механизъм на демокрацията. Надявам се, че сте достатъчно умнички и може сами да си отговорите на въпроса "защо". Тук е резонен въпросът, на кого е изгодно поведението на Сидеров в крайна сметка? Да се говори за премахване на имунитета, означава да се отвори път на политическата репресия. Имунитетът на Волен можеше да бъде отнет отдавна без толкова шум и без да се остави този клоун да стигне толкова далеч в изстъпленията си по софийските улици. Само че целта явно е била друга ;)

26.10 2015 в 16:07

Пълни глупости!!! казват го за да успокоят страстите, за да не изяде още някои тУпаник Болен.

26.10 2015 в 14:46

Какъв е смисълът от този чат? Някакви полуграмотници да псуват като чобани ли? Насърчаваме простотията? Или простотията няма значение, важното е да има повече цъкания по сайта? Защо намирате кусури на политиците тогава? Също толкова меркантилни сте като тях! Само дето сте "морално" меркантилни!

26.10 2015 в 14:38

Защо чак в сряда, бе хора? Докога ще гледаме тези резили. Докога ще има двоен стандарт за богоизбраните народни галеници и обикновените хора. Срам ме е, че съм българка.

26.10 2015 в 14:01

Prost, съгласен съм с теб в едно - пишеш глупости.

26.10 2015 в 13:44

Когато не си съгласен с някой, той е трол, нали троле?
Кой си ти да ми кажеш в какво да мисля и да вярвам. Аз изразявам мнение, точно, колкото и ти, без да очаквам съпричастност, троле. Иначе тази секция с коментари щеше да е излишна.
Нито аз, нито ти определяме кое е важно за обществото ни. Но преди да ми отговориш, че съм платен трол на този или онзи, помисли върху следното:
- Свалянето на имунитета на Волен събра 10 хиляди последователи във фейсбук
- Потестът срещу съдебната деформа не събра и хиляда
- Протест срещу подемнянето на референдума и купения глас - нямаше.
Сега ги подреди по важност и си помисли наистина ли Волен е най-важното в тази държава или има по-наложителни проблеми.
Не се лекуват симптомите, а болестта. Ама нали съм трол, кво ли аз знам. Само пиша глупости...

26.10 2015 в 13:43

Къде е господин "ъ", дето размяташе "линкове" с "доказателства"??? Ела, господинчо!

Камен Попов - президент на бушидо федерацията, хотелиер и собственик на спортен клуб, е мъжът, ударил в лидето лидера на „Атака” Волен Сидеров пред НАТФИЗ снощи. Мъжът с черното яке и каскет бил провокиран от поредното нахлуване на депутата в академията, твърди „Клуб Z”. Журналист открил Попов на мобилния му телефон, т.е. не в ареста, където първоначално бе отведен с полицейска мярка до 24 часа. Той бил лаконичен: „В момента съм на работа. Не мога да ви кажа нищо повече, след малко ме викат в прокуратурата”.