Стимулират купуването на нови коли със символично намалени такси

Юлиан Христов 06 април 2016 в 13:07 3595 2

Стимулират купуването на нови коли със символично намалени такси

Правителството ще стимулира купуването на нови автомобили, хибридни и електромобили, като намали продуктовите такси. Така екотаксата за нови автомобили се намалява с 5 процента или 8 лева. В същото време таксата за стари автомобили "скача" също с 8 лв. и от 267 лв. става 275 лв. 

С шест лева пада таксата за автомобилите на възраст до пет години - от 200 лв. на 194 лв. При автомобилите от пет до 10 години продуктовата такса е 253 лв., а с увеличението от 3 % става 260 лв.

Най-голямо е намалението за електромобилите, за които досега е плащана такса 146 лв. Сега тя вече е намалена на 102 лв. Намалението за хибридните автомобили пък е с 14 лв. за новите и с 24 лв. на възраст до 5 години. 

"Целта на този подход е да се стимулира използването и преминаването към друг подход на ограничаването на използването на стари превозни средства. Знаете, че те вредят на околната среда, генерират много вредни емисии, съдържат материали, които не отговарят на съвременните технологични изисквания", обясни пред журналисти екоминистърът Ивелина Василева. По думите ѝ това съответства на политика на правителството за насърчаване на производството на екологични превозни средства, които не генерират емисии на парникови газове и опазват околната среда. 

Продуктовата такса е еднократна такса, която се плаща при купуването на автомобил.

Екоминистерството отчете спад с 50% при ползването на найлонови торбички за еднократна употреба за последните 4 години. По думите на Василева близо 37% от хората се въздържат от използването на торбички за еднократна употреба и предпочитат торбички за многократна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!