Електромобилите в България се увеличили с 36%

OFFNews 15 април 2015 в 13:28 2821 1

Електромобилите в България се увеличили с 36%

През 2014 година автомобилите, захранвани с електричество, са се увеличили с 36%, а хибридните коли - с 61% спрямо 2013 година. Общият брой на регистрираните електромобили е 497 електрически, а на хибридите - 1031.

Тенденцията на увеличаване беше отчетена като устойчива в доклад на правителството за изпълнението на Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност. 

Кабинетът отчита, като положителна стъпка промяната в данъчното и екологичното законодателство, с което се разширява кръгът на освободените от данък електрически превозни средства. Така, освен електрическите автомобили, от данък се освобождават и електрически мотоциклети и мотопеди. В доклада се изтъква, че в резултат на предприетите действия, е налице повишен интерес от чуждестранни инвеститори за производство у нас на агрегати, компоненти и детайли за водещи компании от автомобилостроенето.

Докладът визира извършените дейности от централните и местните администрации, както и от неправителствения сектор, свързани с насърчаване на инвестициите, иновациите и научноизследователската и развойна дейност в чистите автомобилни технологии и развитието на електрическата мобилност. Дейностите стимулират икономическия растеж, създаването на работни места в сектора, повишаване на доверието на потребителите, търсенето и навлизането на новите екологични превозни средства. С тях се дава тласък в развитието и на други сфери, които носят по-висока добавена стойност за икономиката ни – информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и електротехниката, производството и разпределението на енергия, услугите и др. Същевременно се осигурява и устойчиво бъдеще на транспорта, като се намалява неговата зависимост от нефта. Подобрява се също качеството на атмосферния въздух и се ограничава шумът в населените места, а от там – и рисковете за човешкото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови