Стефан Янев: Предвижда се у нас да има българска батальонна бойна група

Йорданка Веселинова 26 януари 2022 в 19:17 3715 1

Снимка FB/ Стефан Янев

На наша територия ще се разполагат български войски - предвижда се у нас да има българска батальонна бойна група, съобщи министърът на отбраната Стефан Янев по време на извънредното заседание на Народното заседание днес.

Мерките, които страната ни като член на НАТО ще вземе, са две: най-напред ще се направят всички дипломатически усилия, за да се предотврати ескалацията на конфликта, а на второ място - подпомагане на усилията на НАТО за разгръщане на възпиращия потенциал по източната граница на Алианса, каза министърът.

Той заяви, че на предишните срещи на върха на лидерите на НАТО са взети решения за укрепване на източния фланг. Те най-общо са две: засилено предно присъствие - за балтийските държави и Полша; адаптирано предно присъствие - за Черноморския регион.

В момента се обсъждат мерки, които да приличат на засиленото предно присъствие и да бъдат прилагани в държавите от Югоизточния фланг на НАТО - България, Румъния, Словакия и Унгария.

Конкретика за тях не беше дадена, но Янев съобщи, че част от тях предвиждат и възможността за разполагането на сухопътен елемент или бойна група.

"България не желае да бъде консуматор на сигурност", категоричен е министърът на отбраната. Той обяви, че тази бойна група ще бъде български батальон.

"Ако кажем, че е най-добре НАТО да дойде и да ни пази - това означава, че ние продължаваме да неглижираме отбранителните си способности", каза още той.

По думите му именно за да не се допусне това, бойната група ще е един български батальон. Ще се ускори темпът на обучението и подготовката му. Предвижда се още този батальон да не напуска границите на страната.

Тренировката и подготовката може да става съвместно с други страни, които да изпратят много по-малки единици от батальон, обясни Янев.

"Фокусът ни е развитие на собствената отбранителна подготовка - чрез тренировки и обмяна на опит."

Министърът беше категоричен, че нито един български войник няма да вземе участие при евентуален конфликт на територията на Украйна или в друга страна, ако няма такова решение на Министерски съвет или на Народното събрание.

Янев обясни още, че в Черноморския регион има учения, които обаче ще продължат най-много до максимално разрешения от НАТО срок - 21 дни. Думите му са в отговор на въпрос на Виктория Василева от ИТН, която го попита за испанските кораби, които ще пристигнат в Черно море.

Той отбеляза, че изпращането на нидерландски и испански изтребители у нас е свързано с "Air policing". Испанските изтребители ще са в страната ни от средата на февруари, а нидерландските - от средата на април.

Янев е категоричен, че не се предвижда евентуална ескалация на напрежението, нито операции за защита на националните ни граници.

Министърът уточни, че между 1,73 и 2% от БВП ще бъдат отделени от годишния бюджет за отбрана. За да бъде модернизирана армията обаче, ще е необходима значително по-голяма сума.

По-късно на брифинг в кулоарите на НС премиерът Кирил Петков обясни, че се очаква батальонът да бъде формиран до април или май. При нужда или при дефицити съставът на батальона ще бъде запълван от съюзнически сили. 

"Използваме кризите, за да увеличим нашия потенциал", коментира още министър-председателят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови