Станислав Младенов: Държавата да осигури допълнително финансиране за 'Технологична модернизация'

OFFNews 06 януари 2023 в 11:26 834 0

Станислав Младенов

Снимка БСП-София

Станислав Младенов

Държавата трябва да се опита да осигури допълнително финансиране на процедурата за "Технологична модернизация" по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви икономическият експерт и член на Изпълнителното бюро на БСП - София Станислав Младенов. Той добави, че точно сега се усеща липсата на онези 20 млн. лв. които Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" отне от безвъзмездната помощ в ПВУ и ги пренасочи към финансовите инструменти докато беше министър на иновациите и растежа в редовното правителство на Кирил Петков миналата година.

"За този проблем ние, от БСП, първо предупреждавахме, а след това много ясно и категорично заявихме, че последната корекция на ПВУ, направена от правителството на "Продължаваме промяната" ощетява малкия и среден бизнес в България, коментира Станислав Младенов. - В момента нашите опасения и твърдения се потвърждават от фактите. По първата процедура от ПВУ, която беше насочена към бизнеса - тази за технологична модернизация, интересът беше огромен. По нея бяха заделени 260 млн. лв., които бяха разпределени по сектори. Тези средства се оказаха изключително недостатъчни за интереса, който имаше към програмата. От 2500 юридически лица, които са кандидатствали, одобрение са получили малко над 950. А броят на останалите в резервния списък фирми е общо 1115! С тези пренасочени 20 млн. лв. можеше да бъдат подпомогнати безвъзмездно още около 100 български предприятия. А сега тези средства са в банките и ще бъдат отпускани под формата на кредити на същия този бизнес, който се чуди как да оцелява и най-малко му е необходимо да трупа заеми или да задлъжнява допълнително".

Станислав Младенов добави, че "Технологична модернизация" е първата отворена процедура след пандемията, която е насочена към реални инвестиции, а не към подпомагане, в "Преработващата промишленост". Този сектор в редица документи е посочен като приоритетен за българската икономика.

"Резултатите от проведения подбор предполагат държавата да положи много големи усилия в посока осигуряване на допълнително финансиране за тази програма, коментира Станислав Младенов. - Това означава осигуряване на допълнителен финансов ресурс за обезпечаване на тези кандидати от резервния списък, които имат значителен брой точки, но на са сред одобрените. Казвам всичко това с ясното съзнание, че наддоговарянето е изключително труден процес, когато става дума за ПВУ. Но точно в този момент държавата трябва да заяви ролята си в подкрепа на собствената й икономика. Защото до момента виждаме, че държавата е предимно координатор на помощи за бизнеса. Но не виждаме държавата да има целенасочена и фокусирана политика по отношение на целеви инвестиции в собствените й икономически субекти".

Икономическият експерт на БСП - София посочи и връзката на подпомагането на бизнеса от страна на държавата с нарастването на доходите на гражданите. "Когато говорим за повишение на заплатите, трябва да имаме предвид, че те са функция на производителността на труда в предприятията, обясни Младенов. - А производителността на труда в предприятията от промишлеността се постига само и единствено чрез технологична модернизация и инвестиции в нов съвременен машинен парк. Точно това ще направи българската икономика конкурентоспособна".

Станислав Младенов обясни, че с добро прогнозиране и менажиране недостигащите средства за процедурата за "Технологична модернизация" може да бъдат осигурени. Това до голяма степен в момента зависи от работата на вицепремиера по управление на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов и от неговия екип от централното координационно звено. "В Плана за възстановяване и устойчивост са заложени проекти, които е изключително трудно, да не кажа невъзможно, да бъдат реализирани. Средствата за тях може да бъдат пренасочени за кандидатите по процедурата за технологична модернизация. И тук е голямата роля на държавата, която трябва умело да координира и менажира този процес", коментира той.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София добави, че в годишния план на Министерство на иновациите и растежа е заложено стартиране през второто тримесечие на 2023 година на процедура по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за технологична модернизация в семейни предприятия. "За да бъде насърчаван инвестиционният интерес и да не се губи инвестиционната стъпка, тази процедура трябва час по-скоро да бъде открита, заяви Младенов. - Изграждането на фотоволтаици и енергийните помощи са полезни, но е много важно държавата да бъде активен участник и основно стимулиращо звено във веригата за инвестиции на предприятията в технологии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови