СОС гласува новата цена на билета утре, протест пред общината

OFFNews 13 април 2016 в 12:01 4174 3

Снимка БГНЕС - архив

Еднократният билет за градски транспорт в София да струва 1,60 или 1,20 лв., ако бъдат закупени 10 талона, ще гласува Столичният общински съвет утре.

Пред сградата на "Московска" 33 се организира протест от Дискусионен клуб за социална местна политика, началото му е в 9 часа.  

Предложените промени предвиждат и три нови карти за пътуване. "Метро плюс" ще бъде месечна и ще важи за метрото и една наземна линия с цена от 43 лева. Другият вид нов превозен документ е тридневна карта за всички линии на градския транспорт с цена от 10 лева. Третият нов документ е насочен основно към туристите. Карта "София" е тридневна, ще струва 20 лева и ще дава преференции за посещение на музеи.

Цените на съществуващите досега карти се запазват, според предложението на Центъра за градска мобилност. В момента има 6 вида карти, най-употребяваната е тази от 50 лв, за всички линии за един месец. С нея пътуването излиза 36 стотинки, показват разчетите на ЦГМ. Картата за месец за 1 линия е 23 лв., пътуването излиза 0.44 лв. Картата за метрото е 35 лв за месец. Така пътуването е 45 ст. 

Преференциални карти има за ученици, студенти, докторанти, пенсионери, хора с увреждания, такива ползват 64% от пътуващите в градския транспорт. Цената на пътуване с тях е до 20 стотинки. 

СОС ще гласува и да се намали цената на годишната карта за всички линии от 500 на 365 лв.

Глобите за гратисчиите скачат двойно - от 20 на 40 лв., актовете от 100 на 200 лева. 

Предложението на Центъра за градска мобилност се подкрепя единствено от ГЕРБ. От партията обещаха да въведат тарифната система в столицата догодина, а процедурите за това да стартират веднага, след като СОС гласува увеличението на билетите. Тя предвижда билети според времето или разстоянието за пътуване.

20,5 млн. лева ще струва изграждането и въвеждането на новата система в София в трамваи, автобуси и тролеи. Тя предвижда още във всяко превозно средство да има устройства за продажба на електронни билети, мобилно приложение за маршрутите и разписанията на градския транспорт, чрез което също да могат да се купуват билети. Новата система ще даде възможност да се направи подробна статистика за продадените карти и билет, става ясно от инвестиционния план на Центъра за градска мобилност, който също трябва да бъде разгледан от СОС. 

2 млн. лева са предвидени за тази година за довършването на паркингите до стадион "Васил Левски" и до Централна гара, както и за два нови, чийто места още не са определени, според инвестиционния план на ЦГМ за тази година. 

Спаси София: Фандъкова да се учи от кмета на Бургас 

Неправителната организация "Спаси София" се обърна чрез фейсбук към кмета на Бургас Димитър Николов с молба да "се отбие до кабинета на столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да ѝ обясни как се управлява модерен град". Поводът бе новината, че в морския град се въвежда електронна билетна система за градския транспорт. Тя предвижда цена от 95 стотинки на билет, с който може да се пътува 45 минути по всички линии. Цената на билет за еднократно пътуване, закупен от водача, от полунощ до 4:30 сутринта ще струва 2 лв., през деня еднократното хартиено билетче ще е 1,50, е електронната карта за цялата градска мрежа 70 лв. на месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!