Соломон Паси: Не дойде Путин, а Медведев, това е основното

Войните избухват, когато има дисбаланс, сега е така, смята бившият външен министър

OFFNews 05 март 2019 в 09:01 6929 1

Визитите на шефа на НАТО Йенс Столтенберг и на руския премиер Дмитрий Медведев у нас не са нагласени да са през няколко дни, няма умисъл в това. И двамата са достатъчно заети хора, за да нагласят посещенията си да съвпаднат.

Това коментира бившият министър на външните работи Соломон Паси по Нова тв. 

„Столтенберг каза много неща, които знаем и неща, на които обърнахме внимание: за заплахите в Черно море, за хибридните войни, за Западните Балкани, за изключителното усилие на Русия да спре Македония да влезе в НАТО, за кибер сигуронстта и т.н. Най-важното послание, което Столтенберг отправи е, че Русия вече е излязла от ракетния договор със САЩ и трябва да очакваме Русия да насочи ракети към всяка една членка на ЕС и НАТО”, коментира още Паси.

Основно във визитата на Медведев е, че не дойде президентът Путин, а премиерът Медведев. За такава среща започна да се говори още миналата година, за 3-ти март, когато се очакваше да дойде Путин за 140-тата годишнина от Освобождението на България, но тя се трансформира във визита на руския патриарх. Тази година пак се трансформира, но във визита на руския премиер. Путин ходи там, където страните са му важни – в Австрия, в Сърбия, Гърция. Това са за него важните страни. В по-малко важните за него страни изпраща министър-председателя”, заяви Соломон Паси.

Според него в това има и добра новина, а именно - ако беше дошъл лично Путин визитата щеше да се политизира, а сега може да се говори за нея на много по-експертно ниво.

Като втора голяма новина от визитата на Медведев, Паси посочи фактът, че премиерът Медведев е говорил за всичко друго, но не и за диверсификация на енергийните източници. „В момента сме сложили всичките си енергийни яйца в руската кошница и тази кошница става все по-голяма и по-голяма”, каза още той. Според Паси освен от добро въоръжение, имаме нужда и от разнообразие на енергийните източници и преносните мрежи.

По думите му добрите отношения между държавите зависят от равнопоставеността и от военния баланс. „Втората световна война избухна, защото имаше огромен военен дисбаланс в полза на Германия и в края на краищата войната се случи. ЕС и общностите за въглища и стомана бяха създадени, за да се контролира въоръжението. "Студената война" не се превърна в „гореща”, защото имаше баланс на оръжията”, обясни Паси.

Според него в момента има много сериозен дисбаланс и той е видим най-вече от наша гледна точка в Черно море. Затова, по думите на Соломон Паси, имаме нужда от нови военноморски бази. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови