Служебният кабинет завари меко казано притеснителна финансова картина, обяви Стефан Янев

Елена Николова 29 юли 2021 в 10:50 2658 0

Служебният премиер Стефан Янев даде информация за състоянието на държавния бюджет, заварено от служебното правителство, по врме на изслушването си в парламента тази сутрин. Той, заяви, че при проверка в първите дни на служебното правителство е установено, че възможностите за преструктуриране на средствата са били изразходвани. Като причина Янев посочи мерките 60/40 и месечната добавка към пенсиите от 50 лв.

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна, заяви Янев.

"Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми. (...) Министърът на финансите направи преглед на състоянието на държавата - приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет - установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", каза служебният министър-председател.

От бюджета бяха предоставени средства по бюджетите на първоначалните разпоредители с бюджет за 2021 г. в размер на млрд. 164 млн. лв, от които 638 млн. лева за финансиране на дейсности, които са били предвидени и 509 млн непредвидени разходи. Тогaва са изразходвани около 117 млн лв. за финансиране на мярката 60/40 , 105 млн. Лв. за пенсионерите, 120 млн. лв. за мерки по заетост и 22 млн. Лв. за БТА и националната телевизия. За да се осигурят плащанията за юни, юли и август, са направени преструктурирания по бюджетите на второстепените разпоредители, посочи Стефан Янев.

Около 1,8 млрд. лева за преизчисляване на пенсиите и посрещането на нова COVID- вълна ще бъдат предвидени в актуализацията на държавния бюджет, заяви днес служебният премиер Стефан Янев по време на изслушването му в Народното събрание.

Според него отделните министерства могат да функционират до края на годината и без актуализация, но тя се налага, за да продължат помощите в социалната система, мерките за бизнеса и мерките за подпомагане на здравната система. 

По-късно днес, на извънредно заседание, Министерският съвет ще разгледа измененията и допълненията на бюджета, НОИ и НЗОК. 

Относно влизането на България в Еврозоната Янев отбеляза, че "когато дойде моментът за това, трябва да имаме информиран дебат, както и желание от държавите участнички в зоната това да се случи".

Бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев взе и коментира, че при предаването на властта служебният кабинет е обявил, че декларирал, че държавните финанси са управлявани добре.

Ето каква е истината: към края на април 2021 г. данъчните и неданъчните приходи нараснаха с 2 млрд. и 300 млн. лв. спрямо същия период на предходната година, когато пандемията е била много по-слаба и по-малко продължителна. Към края на май 2021 г. данъчните и неданъчните приходи нарастват с вече 3,1 млрд. лв. спрямо същия период на миналата годината. Фискалният резерв от началото на годината се е движел между 8-9 млрд. лв. И не само това, в последния ми разговор със служебния министър на финансите той справедливо разсъждаваше дали да емитира нов дълг и кога, даже с предложената актуализация на ДБ за 2021 г. предвижда намаление на дефицита на консолидираната фискална програма с 0,3% от БВП. В допълнение банковата ни система е добре капитализирана, каза Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!