Словесни престрелки между Лидия Руменова и Менда Стоянова заради Сметната палата

OFFNews 12 януари 2015 в 07:37 3196 5

Остър спор между шефката на Сметната палата и на бюджетната комисия в Парламента нажежи напрежението в студиото на bTV тази сутрин.

Вчерашните обвинения на оглавяващата Палатата Лидия Руменова, че с новия закон за институцията държавата я поставя в подчинено положение и изкарва 60% от общините от полезрението и проверките на Палатата прераснаха в лична нападка на Руменова срещу шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова (ГЕРБ), която е основен вносител на законопроекта.

Говорейки в студиото за политическо овладяване на Палатата чрез връщането на 3-членен ръководен състав, който да замени въведената в последния момент от предишния парламент широка колегия, Руменова вметна, че снахата на Менда Стоянова е работила в Палатата като стажант-одитор. Това предизвика мигновената реакция на Стоянова, която се обади по телефона, за да коментира внушението за натиск.

"Това е впечатляващо. Моята снаха е работила най-ниското ниво без никакви отговорности и възможности. Самото наименование означава, че се обучава. Отдавна не работи там", заяви Стоянова и уточни, че й е станала снаха, след като е напуснала Палатата.

Тя директно заяви, че Руменова демонстрира "въпиюща некомпетентност" с твърденията си как щял законът да навреди на работата на Палатата, като й отнемал правомощията да одитира друго, освен счетоводните сметки по европейски програми и проекти. Вчера на пресконференция Руменова заяви, че се отнема правото да одитира законосъобразността и целесъобразността.

"Моята детска мечта не е била да бъда председател на Сметната палата, но това не е работещ модел. Как ще вземат решения с единодушие трима души, като единият не е съгласен? Създава се напълно подчинен орган. Принципът на мандатността беше прекратен тържествено от ГЕРБ, които през 2010 г. и си поставиха тричленка, която вършеше всичко, каквото й беше поръчано. Беше отнета и финансовата независимост", заяви Руменова.

По повод обвиненията за политическо овладяване на Палатата, Стоянова върна топката в сегашното ръководство на палатата, което било "9-членна партийна колегия".

"Сега ще има четири дирекции, които сме записали в закона. Именно това означава спазване на правилата, а не назначения от една 9-членна партийна колегия на Сметната палата", заяви Стоянова.

"В проекта няма дирекции, не пише никъде, че ще са четири", контрира Руменова, която е била съветничка на Сергей Станишев по времето, когато той беше премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови