Управляващите прокараха на първо четене най-новия закон за Сметната палата

Нели Чолашка 17 декември 2014 в 11:55 2842 0

Новият Закон за Сметната палата, внесен от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, беше приет на първо четене от парламента.

С този закон се цели да се върне структурата на управление на палатата, която беше променена от БСП в предишния парламент с цел да уволнят дългогодишния председател на одитната институция проф. Валери Димитров.

Групата на БСП поиска в началото на заседанието в пленарна зала да бъде поканена настоящата шефка на Сметната палата - Лидия Руменова, но от ГЕРБ не подкрепиха това искане. Руменова всъщност беше поканена в бюджетната комисия, когато там се гласува на първо четене проектозакона.

От БСП се разсърдиха и напуснаха залата, като оставиха само Румен Гечев и Корнелия Нинова, които трябваше да защитят стария закон.

Това е втората ви стъпка към ликвидирането независимостта на Сметната палата и овладяването й политически, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Първата беше при приемането на Закона за бюджета, където изключихте Сметната палата от самостоятелен бюджетен орган и го включихте в общия бюджет от МС, уточни тя.

"Апелираме – или да оттеглите законопроекта, или да направим така, че консенсусно да бъде изработен такъв модел, който няма да бъде пипан по-нататък от никой. Не може четири години върховният одитен орган да се люшка между политическите пристрастия на тази или онази политическа сила", обяви Йордан Цонев от ДПС.

Петър Славов от Реформаторския блок му припомни, че ДПС също е участвало в т. нар люшкане на Сметната палата между политическите пристрастия.

Не мина и без обидни нападки. Румен Гечев се опита да обиди Цветан Цветанов като го нарече физкултурник (Цветанов първо е завършил НСА). Зам.-председателят на ГЕРБ му напомни, че е завършил и право.

Проектозаконът предвижда нова процедура за избор на председател, като в едномесечен срок след приемането на закона Народното събрание трябва да одобри нов председател, а до 3 месеца – зам.-председатели на Сметната палата.

С тази промяна ще стане възможно да се смени ръководството на Съдебната палата, което иначе има 7-годишен мандат.

През 2010 г. ГЕРБ прие нов закон за Сметната палата, който смени приетия от тройната коалиция закон. През 2013 г. пък БСП и ДПС приеха нов закон, който отменя този на ГЕРБ.

През април 2013 г. управляващите партии смениха шефа на Сметната палата, като на мястото на проф. Валери Димитров беше назначена Лидия Руменова – съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови