Лидия Руменова: Законът за Сметната палата ще помага да се оказва политически натиск

ОFFNews 17 декември 2014 в 19:30 3967 2

Лидия Руменова

Новият проектозакон за Сметната палата, приет днес на първо четене в НС, създава много сериозен риск за одитирането на обществените средства, на евросредствата и създава предпоставки за оказването на политическо влияние върху органа. Това заяви председателят на Сметната палата Лидия Руменова пред bTV. 

Практиката с тричленен състав на палатата е опитан и е доказано неефективен. Старата тричленка на Сметната палата не беше изпълнила и 30% от одитните си задължения за 2013 г. към юни 2014 г. Бяхме принудени да връчваме доклади с една година закъснение, посочи Руменова. 

Според нея няма да е физически възможно за двама души да се справят с големия обем работа на Сметната палата. 

"Не може да се твърди, че с новия закон се разширят контролните правомощия на палатата, като в същото време изключват 61% от общините в България от одитната дейност на органа", категорична е шефката на отчетния орган.

Руменова припомни, че при стария модел на управление сме били свидетели на поправени доклади и съгласувани текстове. Като пример тя посочи излязлата информация за вкарани в доклада за МВР текстове по искане на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Той е депозирал това си желание писмено. Колегите са поправили текста, изпратили са текста за съгласуване в МВР и така е включен в доклада", заяви председателят на Сметната палата. 

По думите й такава ситуация е невъзможна при сегашния закон за Сметната палата. 

"Много трудно се въздейства на 8 или 9 души. Няма как да се случи това, което се случва на един или двама", подчерта Руменова. 

По повод неуваженото искане на БСП тя да бъде допусната в пленарна зала при обсъждането на закона за Сметната палата, Лидия Руменова каза: "Днес беше демонстрация на абсолютна липса на парламентарна култура. Недопускането ми в парламента днес е удар срещу парламентаризма и държавността. Но освен това показва и страх, страх от това, което ще кажа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!