След сделката с „меринджеите“ забраниха продажбата на дипломатически имоти

OFFNews 09 ноември 2016 в 13:53 6260 2

След сделката с „меринджеите“ забраниха продажбата на дипломатически имоти

Правителството забрани продажбата на дипломатически имоти. Решението идва близо два месеца, след като държавата продаде Дипломатическия клуб на трима младежи за 8.5 млн. лв. без ДДС. Имотът стана собственост на новорегистрираната старозагорска фирма "Ексклузив уеб дизайн" ООД, чийто капитал е 3 лева. Според медийни спекулации зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

С промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол в забранителния списък за приватизация се включват обособени части (резиденции и офиси на посолства) от „Агенция дипломатически имоти в страната” ЕООД.

Проектът е изготвен във връзка с обстоятелството, че евентуална бъдеща продажба на обособени части от „АДИС” ЕООД ще доведе до затруднения дружеството да изпълнява своята дейност, включително и по надлежното изпълнение на поети международноправни задължения от страна на България по Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения.

При купуването на Дипломатическия клуб купувачът предостави две декларации - за произхода на средствата и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари, а проверката на документите от страна на НАП не е открил формални нарушения в тях.

До средата на ноември трябва да приключи проверката на сделката. "Тази част от информацията, която не е данъчно-осигурителна тайна, ще бъде публично оповестена. Това, което ми е известно, е, че сделката е реализирана със заемни средства. Въпросът е дали цената, платена за този имот, е справедлива или не", заяви пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов в началото на ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови