Скрепиха ''джентълменското споразумение'': Росен Желязков стана председател на НС

БСП заговориха за "коалицията на джентълмените", Възраждане се обидиха, че ги наричат ''прокремълска партия''

Йорданка Веселинова 19 април 2023 в 11:06 4383 4

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росен Желязков, ГЕРБ-СДС

168-часовата сага около избора на председател на парламента приключи с "джентълменското споразумение" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За малко повече от час тази сутрин Росен Желязков бе избран за председател на Народното събрание.

Той поема поста на ротационен принцип - ако след три месеца 49-ото НС все още съществува, пръв сред равни ще стане Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". През това време обаче председател на една от най-важните парламентарни комисии - тази по конституционни и правни въпроси, ще се ръководи от депутат от ПП-ДБ.

Днес Росен Желязков, който бе номиниран и миналата сряда, но тогава подкрепата на ГЕРБ-СДС и ИТН не стигна, за да оглави НС, бе избран със 136 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН), 0 "против" и 94 "въздържал се" ("Възраждане", ДПС и БСП). От "Възраждане" отново номинираха Петър Петров, но очаквано той не събра необходимата подкрепа.

Между "коалицията на джентълмените" и морала на Нинова

По време на разискванията лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че са намерили начин да заобикалят Конституцията.

"Честито на Никола Минчев. Той ще бъде председател през лятната ваканция", каза тя.

След това Нинова припомни изказвания на представители на ПП и ДБ от миналото Народно събрание, когато БСП подкрепи Вежди Рашидов от ГЕРБ за председател на парламента. Лидерът на БСП припомни и изказване на Явор Божанков, сега депутат от ПП-ДБ, който обяви, че "по-скоро би му изсъхнала ръката, отколкото да подкрепи ГЕРБ". Подобно изказване имаше и от Делян Добрев от ГЕРБ, който заяви, че "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя кабинет на ПП". След това Нинова видя началото на нова коалиция - "коалицията на джентълмените без ръце".

"Вие дойдохте на крилете на протеста, а сега се прегърнахте с тези, които арестувахте", каза Нинова, обръщайки се към ПП-ДБ.

Очаквано думата взе и Асен Василев. Той заяви, че няма как да подкрепят кандидата на "Възраждане", тъй като той би водил страната в прокремълска посока. След това на свой ред той припомни и "хартиената коалиция" в 48-ото НС, когато ГЕРБ, ДПС и БСП прекроиха Изборния кодекс, който по думите на Василев доведе до изборите с най-съмнителните резултати от последните 25 години. Явор Божанков също взе думата и припомни изказване на Нинова, когато миналата година твърдеше, че изборът на председател на НС не е израз на мнозинство за кабинет. Той добави, че ГЕРБ трябва лично да благодарят на Нинова за победата на изборите. И че в предходното НС наистина се е обсъждал кабинет с мандат на Стефан Янев с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и БСП.

"Зная със сигурност, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морал", заключи Божанков.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък се засегна от думите на Василев и заяви, че никой публично не е казвал, че партията е прокремълска. Той добави, че ПП-ДБ предават избирателите си с подкрепата за кандидатурата на ГЕРБ.

Тошко Йорданов (ИТН) заяви, че няма за подкрепят Желязков, а Мустафа Карадайъ (ДПС) видя оформящо се мнозинство в НС. След това той заяви, че в този парламент движението ще е опозиция.

"ГЕРБ плюс Промяната е равно на подмяна", заяви лидерът на ДПС.

Защо депутатите цяла седмица избират председател?

Сагата около избора на председател не е нова. За пръв път такава се разигра в 48-ото НС, когато парламентът три дни си избира председател. В крайна сметка постът взе най-възрастният - Вежди Рашидов от ГЕРБ. В 49-ото НС сценарият се повтори. По време на първото пленарно заседание миналата сряда депутатите не успяха да изберат пръв сред равни. Номинациите бяха две - Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Петър Петров ("Възраждане"), като те не събраха достатъчно подкрепа. След това дойде и предложението на съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, който предложи председател на НС, както и на правната комисия, да се избират на ротационен принцип на всеки два месеца.

По-късно лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обвърза намирането на мнозинство за избирането на шеф на НС с излъчването на кабинет. Последва серия от срещи между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които вчера завършиха със законодателна програма и "джентълменско споразумение", както го определи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

А споразумението наистина е такова, тъй като в решението, с което Желязков поема поста, не е записан мандат от три месеца. Причината - това би противоречало на Конституцията. Затова ротацията с Никола Минчев е базирана само на обещанието, че след три месеца Росен Желязков ще подаде оставка, за да бъде избран кандидатът на ПП-ДБ.

Със седмицата, през която работата на НС бе практически бламирана, бе отложена и конституционната процедура за формиране на кабинет. Причината е, че парламентарните групи, които президентът Румен Радев следва да покани за консултации, все още формално не съществуват. Те се конституират след избирането на председател на парламента.

По-късно в кулоарите на НС Росен Желязков коментира, че изборът му е бил важен, за да се "отпуши политическият процес". Той изрази надежда, че депутатите няма да влязат в предизборна реторика.

Желязков уточни, че се очаква първите законопроекти, които НС ще разгледа, да са за промени в НПК, закона за домашното насилие, както и този за антикорупционната комисия.

"Днешната дискусия не ме прави оптимист, че тонът ще бъде балансиран, но да видим", каза още Росен Желязков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

19.04 2023 в 15:56

ВгъZраждане не са прокремълска партия, а пропомиярска. Много им се иска на някои да продължи да властва мекерето Мунча, разбирай Ватушка, но крайно време беше да му се бие шута и да си стои там където му е мястото-попикан в ъгъла и само да скимти.
Игрите с ГЕПС са много рисковано начинание, но да се надяваме, че с добре премерени шутове в главата Простака ще бъде озаптен. Ако ли не стане, мноо важно-избори.

1017

3

IvoIvo

19.04 2023 в 12:44

Направо са се събрали джентълмен до джентълмен :)))

1135

2

единдвама

19.04 2023 в 12:07

Какви глупости говориш бе мен? По-добре с джентълменско споразумение от колкото Радев и шайка пиянки, руски подлоги. Никой не иска ГЕРБ, ама някой трябва да свърши някаква работа все пак в тоя парламент.

Прегърнали се били - я се скрийте бе. Това е единствения ни шанс сега. Само на долните комуняги им изнася да няма правителство. Ходете си у руЗЗията бееее. Точно вие сте майцепродавците и "моралните" путински подлоги.
 
X

Да помогнем на украинските деца!