Щабът на НАТО в София тренира отбрана на Румъния

Венцислав Лаков 09 май 2016 в 14:30 8641 3

Снимка otbrana.com

Майор Ивайло Иванов

Двустепенното, компютърно-подпомагано, командно щабно учение „Dacian Lynx 16” започна днес в София, съобщи otbrana.com. В него участват повече от 250 военнослужещи от 11 страни на НАТО.

Учението се провежда от районите за постоянна дислокация на щабните елементи за интегриране на силите на Алианса и на Многонационалната дивизия „Югоизток” в София и Букурещ.

Според фиктивния сценарий, е активиран чл. 5 на Вашингтонския договор за колективна отбрана, заради заплаха, която застрашава Румъния. Целта на учението е да се проверят способностите на Щабния елемент на територията на България и Румъния, респективно на Многонационалната дивизия „Югоизток”, да изпълнява своите мисии и задачи, свързани с осигуряване и подпомагане развръщането на Силите на НАТО с висока степен на готовност в двете страни, каза майор Ивайло Иванов. Той е началник на секция „Операции и планиране”, а в момента - оперативен офицер в Ситуационния център на Щабния елемент в София.

Официалното откриване на учението е било на 5 май в Румъния, а оперативната му част започна днес. Основната ни задача, продължи майор Иванов, е най-напред осигуряване на връзката с дивизията и съответните структури на наша територия, които имат отношение към осигуряване на развръщането на Силите на НАТО с висока степен на готовност. Други задачи са свързани с получаване на актуална информация за обстановката, искане за информация или съдействие от страната домакин, оценка, анализ и съответно изпращане на информация към Щаба на дивизията и съответно към Оперативното командване в Неапол.

Сценарият предвижда Силите на НАТО да се развърнат основно на територията на Румъния. Ние имаме ангажимент към част от тях, към осигуряването и придвижването им, което е и основната роля на Щабния елемент за интегриране на Силите на НАТО в България, каза още майор Иванов.

По време на Dacian Lynx 16 се предвижда щабните елементи в България и Румъния да постигнат пълни способности, а дивизия „Югоизток“ – начални способности. От своя страна Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в София постигна планирането начални способности на 1 януари т.г. От официалното му активиране на 3 септември м.г. той участва в редица международни и национални учения и форуми.

Продължава процесът на попълване с личен състав. До момента към българския състав са се присъединили военнослужещи на Албания, Великобритания, Германия, Полша, Румъния, Унгария и САЩ. Очаква се това да направят и военнослужещи от Гърция и Турция. Общият състав е от 40 военнослужещи. Командир на щабния елемент в София е полковник Стайко Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

3

Stefan Stefanov

21.05 2016 в 10:31

Да напреед мръсни предатели, напред

77927

1

El Commandante

09.05 2016 в 14:41

"В него участват повече от 250 военнослужещи от 11 страни на НАТО."

Малиииии......
 
X

Да помогнем на украинските деца!