2.3 млн. лв. ще струва щабът на НАТО в София

Юлиан Христов 09 април 2015 в 13:50 3843 7

2.3 млн. лв. ще струва щабът на НАТО в София

Изграждането на командния щаб на НАТО, който ще бъде базиран в София, ще струва на държавата близо 2.3 млн. лв.

Щабният елемент за интегриране сили на НАТО (NATO Force Integration Unit - NFIU) ще се помещава в сграда на Министерството на отбраната на столичния бул. "Ген. Тотлебен" № 34. Той ще бъде приютен на един от етажите в сградата, популярна повече като българския Пентагон, като за целта обаче е нужен кардинален ремонт, както и изграждане на вътрешни комуникационни мрежи и системи за сигурност.

Сямо няколко часа, след като правителството даде зелена светлина за изграждането на щаба и преди това да бъде гласувано в парламента, Министерството на отбраната обяви обществена поръчка с прогнозна стойност от 1 958 000 лв. без ДДС.

Това, което трябва да направи изпълнителят, е проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни и ремонтни работи. Той ще трябва да изгради комуникационно-информационна система и структурна кабелна система. Ремонтът предвижда смяна на дограмата и вратите, ремонт на пода в стаите и коридорите, подмяна на ВиК, ремонтиране на тоалетните, подмяна на окачения таван в коридора, боядисване на всички помещения, доставка на офис оборудване за стаите, конферентната зала и съвместния оперативен център. Ще бъде направена цялостна подмяна на ел. таблата. Предвидена е и специална инсталация за създаване, обработка, съхраняване и пренос на секретна информация.

В обекта ще бъде изградена и система за видеонаблюдение, както и алармена система срещу нерегламентирано проникване в сградата.

Ремонтът трябва да бъде изпълнен за срок от 70 дни. В изискванията към поръчката е записано, че материалите, с които ще се извършват ремонтните дейности, трябва да бъдат с произход страна член на ЕС.

Изпълнението на поръчката е свързано с достъп до класифицирана информация, представляваща държавна тайна. За това и кандидатите трябва да представят удостоверение за индустриална сигурност за ниво най-малко „Поверително“. Възлагането на поръчката ще стане след избор по документи.

Щабът ще се занимава с командването и управлението на батальонно ниво, ще провежда подготовката на военни формирования, ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване за отговор на военно-политическа криза. Основна задача на NFIU на територията на страната ще бъде при ескалиране на обстановката да осигури своевременното въвеждане и прегрупиране на войски и сили на Алианса. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU (NATO Force Integration Unit) ще бъде многонационален, осигуряван на ротационен принцип. Финансирането на проектите ще бъде в рамките на средствата по Плана за действие за готовност, като ще се следват процедурите за неотложни изисквания по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Изграждането на този център беше анонсирано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София, след като няколко месеца преди това на срещата на върха в Уелс през есента на 2014 година беше потвърдена позицията за засилено присъствие на части на Алианса в Източна Европа.

"Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източноевропейски държави. Ние предприехме мерки за повече въоръжени сили на място, на ротационен принцип, които да участват в учения и маневри, както и повече военноморски съдове", каза след срещата си с българския президент шефът на НАТО.

Засиленото присъствие на НАТО у предвижда още изграждането в Горна Малина на комуникационен център. Елементи от него ще бъдат разположени във Варна, където ще бъде доставено комуникационно оборудване и антенно-фидерни устройства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12011

6

Stefan Stefanov

21.05 2016 в 11:23

Е това е идеално като го ударят тоя щаб и ша зачистат таа софийска сган наи на края, бравооооооо