2.3 млн. лв. ще струва щабът на НАТО в София

Юлиан Христов Последна промяна на 09 април 2015 в 13:50 2732 7

2.3 млн. лв. ще струва щабът на НАТО в София

Изграждането на командния щаб на НАТО, който ще бъде базиран в София, ще струва на държавата близо 2.3 млн. лв.

Щабният елемент за интегриране сили на НАТО (NATO Force Integration Unit - NFIU) ще се помещава в сграда на Министерството на отбраната на столичния бул. "Ген. Тотлебен" № 34. Той ще бъде приютен на един от етажите в сградата, популярна повече като българския Пентагон, като за целта обаче е нужен кардинален ремонт, както и изграждане на вътрешни комуникационни мрежи и системи за сигурност.

Сямо няколко часа, след като правителството даде зелена светлина за изграждането на щаба и преди това да бъде гласувано в парламента, Министерството на отбраната обяви обществена поръчка с прогнозна стойност от 1 958 000 лв. без ДДС.

Това, което трябва да направи изпълнителят, е проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни и ремонтни работи. Той ще трябва да изгради комуникационно-информационна система и структурна кабелна система. Ремонтът предвижда смяна на дограмата и вратите, ремонт на пода в стаите и коридорите, подмяна на ВиК, ремонтиране на тоалетните, подмяна на окачения таван в коридора, боядисване на всички помещения, доставка на офис оборудване за стаите, конферентната зала и съвместния оперативен център. Ще бъде направена цялостна подмяна на ел. таблата. Предвидена е и специална инсталация за създаване, обработка, съхраняване и пренос на секретна информация.

В обекта ще бъде изградена и система за видеонаблюдение, както и алармена система срещу нерегламентирано проникване в сградата.

Ремонтът трябва да бъде изпълнен за срок от 70 дни. В изискванията към поръчката е записано, че материалите, с които ще се извършват ремонтните дейности, трябва да бъдат с произход страна член на ЕС.

Изпълнението на поръчката е свързано с достъп до класифицирана информация, представляваща държавна тайна. За това и кандидатите трябва да представят удостоверение за индустриална сигурност за ниво най-малко „Поверително“. Възлагането на поръчката ще стане след избор по документи.

Щабът ще се занимава с командването и управлението на батальонно ниво, ще провежда подготовката на военни формирования, ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване за отговор на военно-политическа криза. Основна задача на NFIU на територията на страната ще бъде при ескалиране на обстановката да осигури своевременното въвеждане и прегрупиране на войски и сили на Алианса. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU (NATO Force Integration Unit) ще бъде многонационален, осигуряван на ротационен принцип. Финансирането на проектите ще бъде в рамките на средствата по Плана за действие за готовност, като ще се следват процедурите за неотложни изисквания по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Изграждането на този център беше анонсирано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София, след като няколко месеца преди това на срещата на върха в Уелс през есента на 2014 година беше потвърдена позицията за засилено присъствие на части на Алианса в Източна Европа.

"Всички ние виждаме нуждата от усилено присъствие на НАТО в България и в другите източноевропейски държави. Ние предприехме мерки за повече въоръжени сили на място, на ротационен принцип, които да участват в учения и маневри, както и повече военноморски съдове", каза след срещата си с българския президент шефът на НАТО.

Засиленото присъствие на НАТО у предвижда още изграждането в Горна Малина на комуникационен център. Елементи от него ще бъдат разположени във Варна, където ще бъде доставено комуникационно оборудване и антенно-фидерни устройства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

6

Stefan Stefanov

21.05 2016 в 11:23

Е това е идеално като го ударят тоя щаб и ша зачистат таа софийска сган наи на края, бравооооооо

11.04 2015 в 00:47

Никъде не пише от къде се "взимат" парите. ЕС ни "дава" 1,98 милиона евро за наводненията, които сринаха половин България, а ние - хоп 2 милиона лв. за ремонт на един етаж от сграда. Та - ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ?

09.04 2015 в 21:03

Анон ... какво значи против и за НАТО МАТО и разни организации обслужващи интересите на чужди държави. Какво направиха НАТО за България освен че ще ни използват за щит при една евнтурална война ?!?! Влезнахме в ЕС в НАТО ... каква е файдата при условие че сме най мизерната държава в Европа ? Политиците ни разпродават инфраструктурата на държавата за жълти стотинки следвайки чужди интереси, не правят нищо в интерес на държавата и понеже на народа малко взима да му кипва и американо виждат че нещата отиват на там че да изпуснат юздите ... и опа ... да им направиме 2-3 базички че ако се разбунтуват да ги умиротвориме! Много гот !
И да те питам аз ... като една армия да можем да опазим всичко ... защо ни накараха да со унищожим цялото производство, защо разпуснаха армията (колкото и малка да беше), защо нарязаха ракетните комплекси СС23, защо за 20 години мизерията стана 10-орно по голяма и заплатките са малки пък цените са ни европейски ? Истината е една ... нямаме армия, нямаме производство (икономика), политиците ни крадат всичко което може да се открадне (като свърши почнаха да зимат заеми)!
иии г-н Анон няма да коменирам клоуна който ни е Президент и приказва по телевизията за Руската агресия и обижда на воля без да мисли за последствията (щото така са му наредили).
Аз не съм нито за едните, нито за другите ... искам ное БЪЛГАРИТЕ да си гледаме собствените интереси ... само дето няма такива във Властта ... продават всичко за да са добре те и не мислят за народа.
И ... последно ще те попитам г-н Анон ... да ме осветлиш защото САЩ пали конфликти из целия свят за да постига целите си (тоест гледат си техните интереси), Путин и Русия и те си гледат интересите ... само дето не избиват, бомбандират (умиротворяват) всичко навсякаде кадето отидат и не се правят на световна полиция да си врат носа навсякъде! Айде сега ме осветли ... как САЩ са добрите, а Русия лошите агресори ... и как по дяволите това ще ни оправи нас в България при условие че ние не искаме да си гледаме интереса и сме се пуснали по течението каквото стане ... осветлете ме г-н Анон моля ! :)

09.04 2015 в 15:20


Да бе приятел,и двамата сме на едно мнение-ти като искаш бази на чужда страна на българска територия си плащай за тяхното изграждане,защо и аз да плащам като не ги искам.
Уредете и какъв наем ще плащате за използването на българска земя за тия бази и всичко е о.к.

09.04 2015 в 14:33

Sottozero, да го духаш, мазна руска подлога, ходи да лижеш гъза на Путин, като си толкова против НАТО. Аз лично съм абсолютно за това, защото така много държави имаме една обща армия, за да се опазим от всички и така се намаляват разходите за толкова ненужни неща.

09.04 2015 в 14:14


Предлагам тези пари да бъдат събрани от соросоидите,защото болшинството от бълагрите са против НАТО.Не смятаме че нещо и някой ни застрашава,за да строим с наши пари воеенни бази на страни отвъд океана.