Шефът на СДВР подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

OFFNews Последна промяна на 14 август 2019 в 17:23 2531 2

Шефът на столичната полиция Георги Хаджиев подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, като заяви, че Гешев притежава "необходимите професионални и нравствени качества", за да изпълнява длъжността.

Хаджиев изрази подкрепата си в писмо до Висшия съдебен съвет. 

"В качеството ми на директор на Столичната дирекция на вътрешните работи изразявам положителната си позиция относно решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за номиниране на господин Иван Гешев за участие в процедурата по избор на нов главен прокурор на Република България", пише Хаджиев. 

"Столична дирекция на вътрешните работи осъществява ползотворно сътрудничество с прокуратурата на Република България и г-н Гешев в качеството му на неин представител, като считам, че същият притежава необходимите професионални и нравствени качества за изпълнение на длъжността главен прокурор", допълва той.

СДВР е част от изпълнителната власт, която по закон не би трябвало да се меси в работите на съдебната власт. Самият Гешев обаче вече заяви в интервю, че не споделя виждането на "десните екстремисти", че съдебната, изпълнителната и законодателната власт трябва да са разделени.

Кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор беше издигната единодушно от 11-те членове на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Той е и единственият номиниран кандидат за поста. 

Срещу избора на Гешев за главен прокурор беше организиран протест в центъра на София. Демонстрациите ще продължат на 10 септември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови