СДС: Петата колона на Путин в правителството спира военната помощ за Украйна

СДС отново призова управляващите да изпратят оръжия на Украйна

OFFNews 19 април 2022 в 12:15 1991 1

"Петата колона на Путин в правителството спира военната помощ за Украйна", заявяват в декларация от СДС. Чрез нея партията призовава отново правителството да изпрати оръжия на Украйна.

"Призоваваме управляващото мнозинство да заеме достойна евроатлантическа позиция и да не спъва парламентарната процедура за предоставяне на военна и техническа помощ за Украйна. България трябва да стои с вдигната глава сред партньорите ни в демократичния свят, а не да се снишава както във времената, когато беше сателит на Съветския съюз."

Декларацията бе публикувана на фона на днешната визита в София на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

От партията припомнят, че са излезли с декларация в подкрепа на военната помощ за Украйна още на 23 март, а седмица по-късно парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе такова проекторешение.

На 1 април и "Демократична България", част от управляващата коалиция, също внесе подобно предложение. Въпреки това на няколко пъти заседанията на парламентарната комисия по външна политика се отменят, а от две предложения в зала не влиза нито едно от тях. Най-вероятната причина са множеството заплахи от БСП, че ще напусне коалицията, "ако патрон или калашник замине за Украйна". Тази седмица отново има заседание на ресорната парламентарна комисия, но двете проекторешения не са в дневния ред.

"Тази срамна политика на снишаване, така присъща на Тодор Живков и другите управници по времето на комунизма, е недопустима за държава-членка на НАТО и ЕС. Цялата демократична общност изпраща в Украйна военна и техническа помощ, за да й помогне срещу кремълската агресия, а българските управници изразяват подкрепа само на думи", пишат от СДС.

От партията настояват България да предостави тежко въоръжение на Украйна и припомнят, че редица европейски държави вече са го направили - преди дни стана ясно, че Полша ще изпрати 100 бойни танка Т-72, а Румъния 111 чисто нови МИГ-ове. Към момента България остана единствената в ЕС, заедно с Унгария, която не е дарила оръжия на Киев. Според СДС страната трябва да изпрати военна помощ според възможностите си и предлагат изпращане на  муниции и средства за защита на украинската армия.

"България, като член на НАТО и ЕС, е в списъка на неприятелските държави на Русия. Ако някой у нас си мисли, че това снишаване ще ни направи по-мили за Путин, се заблуждава жестоко. То може да доведе само до превръщането ни в слабото и ненадеждно звено на НАТО.
Нека да си представим какво можеше да се случи, ако през Втората световна война САЩ не се бяха включили с оръжия и войски? Дали знамето с пречупения кръст нямаше да се развее от Париж до Токио? Урокът на историята ни казва, че ако искаме да спрем агресора, трябва да помогнем на тези, които е нападнал, за да не продължи и към други държави."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови