Съветниците от ВМРО и Атака искат промени в столичния бюджет за 2016 г.

OFFNews 05 януари 2016 в 12:13 2664 1

Карлос Контрера

Проектът за бюджет на София за 2016 г. не е това, което очаквахме да видим, и няма как да го подкрепим в този му вид.

Това коментира председателят на групата „Патриоти за София – ВМРО и Атака” в Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Според него проектът в много отношения се разминава с обявените програмни приоритети на политическата група на двете партии в столичния съвет. Затова те очакват финансовата рамка да претърпи промени и някои от параметрите в бюджета да бъдат преосмислени.

Групата на „Патриоти за София“ е внесла своите предложения за корекции и допълнения, като основният акцент е да се насочи финансиране към дейности и райони, които до сега са били неглижирани от администрацията и управляващото мнозинство.

Едно от предложенията е бюджетът за спорт да бъде увеличен до 2,5 млн. лв., тъй като предвиденият е недостатъчен за развитие на сектора. Според Контрера всяка година средствата за спорт трябва да се увеличават, докато се достигне до 2-3% от бюджета на общината.

Зам.-председателят на „Патриоти за София” Николай Пехливанов пък смята, че бюджетът за издръжка на администрацията е прекалено раздут. Според него трябва да има сериозни промени и преосмисляне на модела, в който всяка година се дават все повече пари за администрация, а няма повишаване на ефективността.

Пехливанов настоява в капиталовата програма да бъдат включени като приоритетни два знакови за София обекта – парк „Заимов”, който да бъде изцяло реновиран, и основен ремонт на трамвайното трасе в участъка от ул. „Кракра“ по бул. „Янко Сакъзов“ и бул. „Мадрид“.

Групата на ВМРО и Атака предлага и закупуването на специализиран софтуер за центъра за видеонаблюдение, който да позволи разпознаване на лица и номера на автомобили с цел превенция и разкриване на престъпления. Те искат и увеличение на бюджета по перо „Туризъм”. Двете партии искат и ремонт на някои от малките квартални улици в столицата.

„Патриоти за София” пък предлагат да се увеличат парите за поддръжка на гробищните паркове, като се осигури по-добра охрана, осветление, почистване на парковете и ремонт на алеите. Той предлага също така създаването на електронен регистър на гробищните места, за да се прекратят практиките за нерегламентирано продаване на гробни места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови