СОС се заема с гробищата, местата свършват до Нова година

OFFNews 17 ноември 2015 в 12:23 7000 3

Свободни гробищни места в София има само за още два месеца. Започнала е подготовката за разкриване на ново гробище "Банкя-местност Полето", а в общинското предприятие "Гробищни паркове" ще се назначат още 18 души. 

Това предвижда проекторешение на СОС, внесено от зам.-кмета Тодор Чобанов. От мотивите към предложението става ясно, че свободни места има само в Малашевци, които обаче при темповете на заемане ще се изчерпят до месец и половина или два. Столицата има 8 гробищни парка с общоградско значение - Централни, Бакърена фабрика, Малашевци и кварталните Дървеница, Симеоново, Княжево, Горна баня и Драгалевци, обяснява Чобанов. Той настоява съставът на ОП "Гробищни паркове" да стане 179 души, а новото гробище във вилна зона "Бели брег" в Банкя да бъде дадено за стопанисване и управление на общинското предприятие. 

Проблемът с изграждането на ново гробище стои на дневен ред от години. Според плановете на кметството то трябваше да се изгради върху 850 дка частни имоти в Казичене, които общината щеше да отчужди. За целта в Общия устройствен план (ОУП) на София е предвиден терен в м. Лимонкьовица край селото. Хората от района обаче организираха серия протести, оказа се, че и част от терена попада в защитена зона. 

През май 2013 г. Столичният общински съвет прие изработването на подробен устройствен план за изграждането на нов гробищен парк в землището на кв. "Филиповци" в столичния район "Люлин". Докладът беше внесен от главния архитект на София Петър Диков с мотива, че липсата на нови гробищни места е огромен проблем за София. Теренът е и извън строителните граници на столицата, стана ясно тогава. Последва недоволство на жителите на район "Люлин". 

На 29 декември миналата година пък кметът на район "Банкя" подписа договора с "Емил Крумов и ко" за изготвяне на задание и инвестиционен проект за новото гробище, както и за авторски надзор по време на строителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!